Update

Kamer wil opheldering over automatiseringsproblemen politie

De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie over de automatiseringsproblemen bij de politie. Een consultant blijkt voor twee jaar werk 1,3 miljoen euro te hebben gekregen. Niet alleen is dat ver boven alle normen bij de overheid, het ict-systeem werkt nog steeds niet goed.

Minister Ivo Opstelten laat zijn identiteit controleren tijdens een werkbezoek aan een politiebureau in 2013. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten laat zijn identiteit controleren tijdens een werkbezoek aan een politiebureau in 2013.Beeld anp

Het gaat om een ict-adviseur die de automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie moest oplossen. Dat meldde NRC Handelsblad gisteren. Er werden geen offertes bij andere adviseurs aangevraagd. De maximaal toe­gestane beloning werd ruimschoots overschreden. De ict-problemen waren zo urgent dat Opstelten daarvoor toestemming gaf.

De consultant, Jo van den Hanenberg, schreef voor zijn aanstelling als troubleshooter een kritisch rapport over de ict-afdeling van de politie. Dat was aanleiding voor het vertrek van Aad Meijboom, toen topman van de politie. Daarna werd Hanenberg met zijn collega Pieter Cloo van adviesbureau BoerCroon ingehuurd om de problemen op te lossen.

Volgens NRC bracht BoerCroon voor Hanenberg van mei 2012 tot mei 2014 63.500 euro per maand in rekening en voor Cloo van mei tot december 2012 zo'n 400 duizend euro. Daarbij kwamen nog een dienstauto met chauffeur voor Van den Hanenberg, 384 duizend euro.

Balkenendenorm

Volgens de Wet Normering Topinkomens mag een topfunctionaris wel boven de balkenendenorm verdienen, maar alleen na toestemming van de ministerraad. Dat besluit moet dan gepubliceerd worden. Dat is niet gebeurd, omdat de consultants geen 'topfunctionaris' zouden zijn.

Tweede Kamerlid Magda Berndsen (D66) hekelt vooral de procedure. 'Eerst zit de man in de evaluatiecommissie, waarvan het rapport leidt tot het vertrek van de politietopman. Daarna gaat hij aan de slag om de problemen op te lossen voor dat enorme bedrag. Maar als hij vertrekt, zijn de problemen nog helemaal niet opgelost. Het is krankzinnig dit soort bedragen te betalen als op alle fronten wordt geknepen.'

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen sluit zich aan bij Berndsen. 'Dit roept een hoop vragen op.' Ronald van Raak (SP): 'Dit is echt schandalig. De overheid heeft zich voor ict-problemen volledig afhankelijk gemaakt van externe adviseurs en investeert te weinig in eigen mensen. We hebben net een parlementair onderzoek naar de ict-aanpak bij de overheid afgerond. Laten we daar nu eens echt lessen uit trekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden