Kamer wil openheid Herfkens over hulplanden

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het voorstel van minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking om achter gesloten deuren te praten over haar landenkeuze....

Van onze verslaggever

Kamerleden mogen van Herfkens desgewenst het dossier van die landen op vertrouwelijke basis inzien. De minister wil de afvallers, waaronder landen waarmee Nederland jarenlang een uitstekende hulprelatie heeft gehad, niet openlijk bruuskeren. Alleen de VVD lijkt gevoelig voor dit argument.

PvdA, D66, het CDA en GroenLinks pleiten voor openheid. PvdA-Kamerlid Dijksma wijst het voorstel van Herfkens af omdat 'je dan als Kamer wordt gehandicapt'. Er moet in het openbaar gediscussieerd worden, aldus Dijksma, want 'we worden als Kamer medeverantwoordelijk voor de selectie'.

Herfkens moet volgens Tweede-Kamerlid Van Ardenne (CDA) nog goed uitleggen waarom ze voor de negentien landen heeft gekozen. Want dat blijkt volgens het CDA-Kamerlid niet uit de brief die ze aan de Kamer heeft gestuurd.

'Daar is geen touw aan vast te knopen', aldus Van Ardenne. Overigens heeft Herfkens zelf gezegd dat haar keuze 'arbitrair' is.

De Kamer zal volgens Dijksma en Van Ardenne vragen willen stellen over afvallers als Kenia, Namibië en Guatemala. Dijksma: 'Veel landen zijn bovendien al beledigd omdat ze afvallen. Transparantie is de enige juiste weg. Het is Herfkens' handelsmerk. Daar wil ik haar graag aan houden.' Kamerlid Ter Veer (D66): 'De discussie is politiek, dus die hoort openbaar te zijn.'

De Tweede Kamer wordt dezer dagen overstelpt met verzoeken van ambassadeurs en ontwikkelingsorganisaties om tijdens het debat met Herfkens een lans te breken voor landen die zijn afgevallen.

De lobby voor Midden-Amerika roert zich het hevigst. Herfkens, die in haar landenkeuze de nadruk legt op het Afrika onder de Sahara ('sub Sahara'), heeft alleen het Midden-Amerikaanse Nicaragua op haar lijst van negentien geplaatst.

Vorige week zei ze tijdens een discussiebijeenkomst in Amsterdam weinig respect te hebben voor de manier waarop in de jaren tachtig, toen ze zelf PvdA-Kamerlid was, de keuze voor Midden-Amerika tot stand kwam.

Herfkens zei toen: 'De PvdA wilde Nicaragua, het CDA was voor Guatemala en de VVD voor Costa Rica. Met die drie landen kregen we er toen een nieuwe hulpregio erbij.'

Volgens Kamerlid Van Ardenne is dat 'wel heel kort door de bocht'. Ze ergert zich eraan dat 'Nicaragua, het paradepaardje van links' als enig Midden-Amerikaans land is overgebleven in de lijst van Herfkens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden