Kamer wil op kabel meer concurrentie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat kabelexploitanten snel gedwongen worden programma's en diensten van concurrerende bedrijven toe te laten op de kabel....

MIKE ACKERMANS

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Gisteren vroeg directeur P. Kenninck van Filmnet (abonnee-tv) tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer om regels tegen het monopolie van kabelmaatschappijen. De hoorzitting was het initiatief van D66, dat de positie van kabelmaatschappijen volgende week aan de orde wil stellen bij de behandeling van de Medianota van staatssecretaris Nuis van Cultuur.

Kenninck werd op zijn wenken bediend. De kamerleden vergaderen vandaag over de wijze hoe het monopolie kan worden aangepakt. D66-kamerlid De Koning: 'Het moet duidelijk zijn dat we genoeg hebben van het monopolie van de kabelbedrijven. We kunnen niet meer wachten tot de nieuwe mededingingswet er is.' De huidige mededingingswet, die bedoeld is om kartels en monopolies aan te pakken, blijkt niet te werken tegen het monopolie van kabelbedrijven.

Er is een nieuwe, strengere wet in voorbereiding, maar die laat nog minstens een jaar op zich wachten. 'Het is zeker dat er tussentijds een aanpassing komt tegen monopolieposities', zei PvdA-kamerlid Van Zuijlen.

Staatssecretaris Nuis van Cultuur heeft eerder dit jaar liberalisering van de kabel aangekondigd, maar daarnaast ook meer ruimte geboden aan kabelmaatschappijen om zelf met programma's en diensten geld te verdienen. De Kamer is bang dat zonder verdere regelgeving de kabelexploitanten die kans zullen benutten om concurrenten te weren. Zolang het aantal kanalen op kabelnetten beperkt is, kunnen kabelbedrijven het argument van schaarste hanteren.

De Koning wil dat tegengaan door de bewijslast bij de kabelexploitanten te leggen: 'Ze moeten maar aantonen dat ze geen capaciteit meer hebben, en niet nog een paar kanalen voor zichzelf achterhouden.'

Commerciële omroepbedrijven als Filmnet en het radiostation Arcade zijn in gevecht met kabelmaatschappijen, omdat hun programma's niet overal op de kabel worden toegelaten. Filmnet dreigt begin volgend jaar van het kabelnet van Casema te worden verbannen, ten gunste van een zusterbedrijf van Casema.

Casema is een dochter van Philips en KPN, die ook grote belangen in andere kabelnetten in Nederland hebben. Philips is van plan het aandeel van KPN in Casema over te nemen. 'Dan bepaalt één man het tv-aanbod voor ruim eenderde van alle Nederlanders', betoogde Kenninck.

Volgens Casema-directeur H. de Goede loopt het allemaal niet zo'n vaart. Hij zei dat Casema onafhankelijk van andere bedrijven uit de stal van KPN en Philips opereert. Zijn betoog leek echter weinig indruk te maken op de parlementaire commissie.

Het radiostation Arcade heeft een vergelijkbaar conflict met het kabelbedrijf KTA in Amsterdam. 'Wilt u ontkennen dat u ons 750 duizend gulden voor toegang heeft gevraagd?' daagde Arcade-directeur J. Soer de eveneens aanwezige KTA-vertegenwoordiger uit. Die ontkende dat niet.

Voorzitter B. Eenhoorn van de Vecai, overkoepelend orgaan van de kabelexploitanten, kondigde een gedragscode aan voor kabelbedrijven. Die moet wetgeving tegen het monopolie overbodig maken. Al tijdens de hoorzitting bleek echter dat zijn plan een doodgeboren kindje was. KTA zei zich niet aan de code te zullen houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden