Kamer wil onderzoek naar rol Hermans in hbo-zaak

De Tweede Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt of minister Hermans van Onderwijs eerder had kunnen ingrijpen in de hbo-fraude....

Dat blijkt uit het conceptverzoek van de Tweede Kamer aan de Algemene Rekenkamer. In het verzoek is expliciet opgenomen de beoordeling van de vraag of met de beschikbare informatie het oneigenlijk gebruik eerder had kunnen worden aangepakt.

De Kamer beslist volgende week woensdag over het verzoek aan de Rekenkamer, maar volgens betrokkenen bij de opstelling van het verzoek ligt de hoofdlijn vast. Er moet duidelijkheid komen over de manier waarop onderwijsinstellingen al dan niet door middel van strategisch gedrag aan hun geld zijn gekomen, en hoe daarop is toegezien.

In het verzoek wordt tevens opgenomen of de Rekenkamer wil kijken naar de interne communicatie bij het ministerie van OCW. Komen signalen van mogelijk misbruik of oneigenlijk gebruik van rijksgeld wel altijd op de goede plaats terecht?

Dit deel van het onderzoeksverzoek is opvallend, want doorgaans houdt de Algemene Rekenkamer zich verre van onderzoek binnen departementen. De Kamer wil toch graag dat de Rekenkamer het departement doorlicht, want minister Hermans heeft altijd gezegd dat hij van fraude niet eerder weet had dan nadat de klokkenluider De Jong voor de tweede keer bij het departement aan de bel had getrokken.

Het onderzoek dat de Kamer op gang wil brengen, gaat veel verder dan de rol die minister Hermans de Algemene Rekenkamer had toebedacht. De minister wilde aanvankelijk helemaal niets weten van het inschakelen van de Rekenkamer. Hij vond het voldoende als de instellingen in het hoger onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs een vragenlijst zouden invullen. Op die lijst moeten ze naar waarheid aangeven op welke wijze ze studenten voor bekostiging door het rijk aanmelden. Hermans meent dat zo alle trucs boven water komen.

De Kamer gelooft daar niets van. Alleen onderzoek door een onafhankelijke partij kan de feiten ter tafel brengen. Zelfonderzoek door de instellingen vindt de Kamer niet voldoende.

Minister Hermans heeft zich schoorvoetend neergelegd bij het Rekenkameronderzoek. Maar hij stelt wel als voorwaarde dat het zijn eigen onderzoek niet mag vertragen.

De betrokken instellingen hebben de vragenlijsten begin vorige week in de bus gekregen. Uiterlijk over vier weken moeten ze zijn teruggestuurd naar het ministerie. Daarna maakt in ieder geval Hermans alvast de balans op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden