Kamer wil onderzoek Irak-verhoren bespoedigen

De Tweede Kamer wil dat de twee commissies die de gedragingen van Nederlandse militairen bij verhoren in Irak onderzoeken, dit met spoed doen....

ANP

De PvdA en de SP vinden dat veel te lang. Ze drongen aan op een grotere staf van de onafhankelijke commissie-Van den Berg, zodat die sneller kan doorwerken. Kamp wil echter niet in de werkwijze van de commissie treden. Daarnaast doet de Commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek naar de MIVD. Die zou sneller kunnen werken, zo had de PvdA begrepen.

Hoe langer de uitkomsten van de onderzoeken op zich laten wachten, hoe kleiner de kans wordt dat de demissionaire minister zich nog kan verantwoorden over de kwestie tegenover het parlement. Dat zal zijn opvolger dan moeten doen.

Kamp heeft in november na berichten in de media de onafhankelijke commissie ingesteld die onder leiding van oud-Kamerlid Koos van den Berg onderzoekt wat precies gebeurd is. De commissie zal ook bekijken hoe Defensie en het Openbaar Ministerie destijds met de informatie zijn omgesprongen.

Een groot deel van de oppositie viel de bewindsman erop aan dat hij louter om berichten in de pers en de commotie die ontstond een commissie zou hebben ingesteld. Hij had volgens de PvdA, SP, GroenLinks en D66 destijds de Tweede Kamer gewoon moeten inlichten over de mogelijke wangedragingen, ook al werd het niet vervolgd.

PvdA-Kamerlid Bert Koenders wist zeker dat er twijfel leefde of onopgehelderde vragen zijn, want anders had de minister volgens hem direct alle antwoorden kunnen geven. Bovendien verwijst Kamp bij de beantwoording zelf steeds naar het onderzoek van de commissie. Dat deed hij eerder ook toen de Kamer ruim tachtig schriftelijke vragen stelde.

Kamp vindt echter dat vanwege het grote belang van de mensenrechten en het gedrag van de Nederlandse krijgsmacht alles opnieuw tot op de bodem moet worden uitgezocht. Als overigens nieuwe feiten boven tafel komen, kan dat mogelijk alsnog tot een strafrechtelijk onderzoek leiden, want de zaak is nooit geseponeerd. Er was destijds geen aanleiding voor zo'n onderzoek maar dat kan veranderen als er nieuwe feiten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden