Kamer wil NZa-rapport over Sint Antonius Ziekenhuis inzien

De Tweede Kamer wil het rapport inzien dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opstelde over de boete voor het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Het ziekenhuis kreeg een hoge boete voor foute declaraties die in de miljoenen liepen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld anp

Na aandringen uit de Kamer zegde minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag toe dat ze de toezichthouder vraagt om het boeterapport naar de Kamer te sturen. Schippers zelf is huiverig om de informatie openbaar te maken, maar laat de afweging aan de NZa.

'Eigenstandig beslissen'
De NZa mocht 'eigenstandig' beslissen het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een boete op te leggen voor foute declaraties die in de miljoenen liepen. De NZa mocht ook zelf besluiten de zaak niet voor te leggen aan het Openbaar Ministerie.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei dat vandaag in de Tweede Kamer. Recent bleek dat het Sint Antonius voor 25 miljoen euro foutief heeft gedeclareerd. De zorgverzekeraars eisen dat geld terug. Het ziekenhuis kreeg van de NZa een boete van 2,5 miljoen, de hoogste die de NZa ooit oplegde.

Volgens veel oppositiefracties in de Tweede Kamer had de NZa de zaak wel aan het OM moeten voorleggen, dat dan tot strafrechtelijke vervolging over had kunnen gaan. Omdat de NZa al een boete oplegde kan het OM er geen zaak meer van maken. Schippers zei dat als de NZa elke zaak zou voorleggen aan het OM, dat dan volledig overvoerd zou worden. De NZa kwam zelf tot de conclusie dat er bij de te hoge declaraties geen sprake was van opzet en mocht op basis daarvan besluiten de zaak niet voor te leggen aan het Openbaar Ministerie, aldus de minister.

Onafhankelijk opereren
Schippers hield zich heel nadrukkelijk verre van de afweging die de NZa heeft gemaakt. 'Ik ken die stukken niet', zei ze. De bewindsvrouw vindt dat een toezichthouder als de zorgautoriteit onafhankelijk moet kunnen opereren. 'Als we de toezichthouder niet vertrouwen is het einde zoek. Die hebben we hier juist voor ingesteld. Wij staan zelf op afstand, we willen geen politieke inmenging in die afwegingen.' De notulen over het overleg tussen NZa en OM zijn ook vertrouwelijk en door Schippers niet opgevraagd.

Zij is wel blij dat de NZa voor het eerst 'flink heeft gebeten' en de hoogste boete ooit heeft opgelegd. 'Er is fors opgetreden en zo wil ik de toezichthouder zien.'

Schippers riep de NZa en het OM wel op het protocol dat hun overleg regelt, te updaten. De in de praktijk gegroeide werkwijze moet expliciet worden opgenomen in de afspraken. Maar Schippers wil zich daar niet in detail mee bemoeien. 'Het protocol is van hen en niet van mij.'

D66
Pia Dijkstra van D66 vindt het kwalijk dat nu het beeld naar voren komt dat het kabinet kleine fraude met het persoonsgebonden budget hard aanpakt, maar een deal sluit met ziekenhuizen die hun zaken niet op orde hebben. Zij wil van Schippers en Opstelten weten wat er precies is gebeurd, waarom dat gerechtvaardigd zou zijn en hoe dit volgens de bewindslieden in de toekomst moet.

PvdA en VVD willen horen wat er in deze zaak mis is gegaan in het overleg tussen NZa en OM. 'De NZa heeft de zaak gemeld, maar het OM zegt achteraf dat het de zaak niet heeft beoordeeld. Er is dus iets niet goed gegaan, dat is onwenselijk', aldus de PvdA.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.