Nieuwsminister van VROM

Kamer wil minister van Vrom terug voor meer greep op woningbouw

Om het woningtekort aan te pakken moet het volgende kabinet weer een minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (Vrom) krijgen. De Tweede Kamer heeft een motie daartoe van PvdA en CDA dinsdag aangenomen. De hersteloperatie moet het Rijk meer greep geven op de woningbouwprojecten.

Marc van den Eerenbeemt
Nieuwbouw in de wijk Blaricummermeent. Beeld Hollandse Hoogte / Goos van der Veen
Nieuwbouw in de wijk Blaricummermeent.Beeld Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Uit de koker van Vrom kwamen eerder de plannen voor groeikernen als Zoetermeer en Almere, stadsvernieuwingsprojecten in de grote steden en de aanwijzing van vinexlocaties, plekken voor grootschalige woningbouw. In de Kamer bestaat toenemende onvrede over de trage vorderingen in de woningbouw, ook al zijn die deels toe te schrijven aan de problemen met stikstof en pfas en een tekort aan bouwpersoneel. Onlangs opperden D66 en CDA een plan om Almere Pampus aan te wijzen als zo’n grote bouwlocatie, in combinatie met een metroverbinding met Amsterdam.

Woensdag tekent minister Stientje van Veldhoven (D66) van Milieu en Wonen een zogenoemde Woondeal met Arnhem, Nijmegen, zestien kleinere gemeenten en de provincie Gelderland. In die overeenkomst beloven de partijen zich te zullen inspannen voor onder meer versnelling van beoogde woningbouwprojecten. Vorig jaar werden al Woondeals gesloten met de regio’s Groningen, Eindhoven, Utrecht, Randstad Zuid en Amsterdam.

De Woondeals gelden als een belangrijk instrument voor de minister van Wonen om invloed uit te oefenen op het woonbeleid. De verantwoordelijkheid daarvoor is voor een belangrijk deel bij gemeenten en provincies komen te liggen. Twee weken geleden beloofde de minister aan het parlement meer druk te zetten op de nakoming van de deals. Ook kondigde zij aan ook zelf op zoek te gaan naar grote woonlocaties.

Deltaplan woningbouw

Vandaag pleit de wethouder wonen van Groningen, Roeland van der Schaaf (PvdA), voor een nationaal Deltaplan voor woningbouw. Hij ziet geen heil in regie van het Rijk over lokale bouwplannen. Wel wil hij de woningbouw in Groningen alsnog versnellen met meer juridische en financiële steun vanuit Den Haag. Hij wil onder meer enige beperking van inspraakprocedures bij bouwplannen en meer geld van het Rijk als voorfinanciering van grote projecten. Nu lopen die soms vertraging op door de strenge begrotingsregels van de gemeente.

De indieners van de motie voor een wedergeboorte van het ministerie van Vrom, Henk Nijboer (PvdA) en Erik Ronnes (CDA) willen niet langer dat volkshuisvesting ‘erbij wordt gedaan’ door een ander ministerie. Nu is er ‘te weinig slagkracht’ in ruimtelijke opgaven als grootschalige woningbouw. Nijboer verweet het kabinet tijdens het woondebat in februari dat ‘de Grondwet wordt getart. Het kabinet zegt dat er een wooncrisis is, maar staat erbij en kijkt ernaar.’ In de Grondwet is vastgelegd dat het zorgen voor ‘voldoende woongelegenheid’ een overheidstaak is.

Lees verder

Weer een nieuwe Woondeal, maar waar blijven al die woningen?
Woensdag wordt in Nijmegen de zesde Woondeal getekend. Regio en minister beloven samen de woningbouw te versnellen. Bijna anderhalf jaar geleden werd de eerste Woondeal getekend, in Groningen. Daar ruist op de grootste woningbouwlocatie het riet nog zacht in de wind. Waar blijven die huizen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden