Kamer wil meer druk donorschap

De Tweede Kamer steunt het voornemen van het kabinet meer druk uit te oefenen op de burger om zich als orgaandonor te registreren....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

'Elk jaar sterven honderden mensen door gebrek aan donororganen. Daar moeten we echt wat aan doen', aldus VVD-Kamerlid Veenendaal. 'Bij zo'n benefiet gaat het nu eens niet om geld, maar om de gift van een orgaan.'

Sinds 1998 krijgt iedere volwassene het verzoek zich als donor te melden. Gehoor aan deze oproep heeft 18 procent gegeven, ruim 60 procent heeft het donorformulier nooit teruggestuurd. In die gevallen moeten de nabestaanden beslissen over het wegnemen van de organen. Vrijwel altijd (70 procent) zeggen die nabestaanden nee.

Het kabinet besloot vrijdag te onderzoeken of een actievere registratie meer donors oplevert. In zo'n stelsel krijgt de burger die niet op de eerste oproep reageert, de mededeling dat hij als donor wordt beschouwd.

Alleen als iemand daartegen bezwaar maakt, wordt hij van de donorlijst afgevoerd. Het onderzoek moet in september zijn afgerond, waarna het kabinet eventueel het bestaande toestemmingssysteem zal aanpassen. De Nierstichting eist dat de organisaties die iedere dag bezig zijn met transplantaties, betrokken worden bij het onderzoek.

Het CDA juicht het toe dat het kabinet meer druk wil op de registratie, maar ziet niets in een geheel nieuw stelsel. 'Dat heeft weliswaar de charme van het grootste gebaar, maar levert nauwelijks iets op', aldus Kamerlid Ormel.

Het CDA verwacht meer heil van een betere training van artsen die de nabestaanden om de organen moeten vragen. Daarnaast zou iedereen herhaaldelijk (bij vernieuwen paspoort of rijbewijs) de donorvraag opnieuw moeten beantwoorden. Het kabinet steunt deze voorstellen.

De VVD wil een aanscherping van het bestaande systeem, maar wijst dwang bij registratie af. PvdA en D66 vragen een verplichte registratie in het paspoort of iemand donor is.

'De vrijblijvendheid moet uit het systeem', aldus PvdA-Kamerlid Van Heteren. 'Wij zijn niet voor het principe ''niet gemeld, organen geoogst'', maar de huidige onduidelijkheid is fnuikend voor iedereen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden