Kamer wil meer bijstandsontvangers aan het werk krijgen

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet te weinig druk op de ketel zet om bijstandsgerechtigden aan de slag te krijgen. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat het kabinet meer ambitie toont, zo zei hij vandaag in het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer.

Van Hijum ondervroeg daar staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken over berichten dat van de 1000 bijstandsgerechtigden die zijn benaderd voor werk in de kassen in het Westland, er tot dusver maar 11 een contract aangeboden hebben gekregen.

Van Hijum wilde weten hoe dat mogelijk is. Ook VVD en SP hadden kritiek. Volgens Sadet Karabulut van de SP willen veel werklozen maar al te graag een baan, maar staan werkgevers niet op hen te wachten. Veel bedrijven zouden liever Oost-Europese werknemers inzetten.

Volgens De Krom is het nog te vroeg om conclusies te trekken over het project in het Westland, een initiatief van een Rotterdamse wethouder. Van de circa 1000 benaderde werklozen zijn er nog ruim 400 in de running. Pas in het najaar valt er iets te zeggen over het succes van het project. De Krom wil dat de Kamer daarop wacht.

Volgens de bewindsman is het kabinet wel degelijk ambitieus als het erom gaat bijstandsontvangers aan het werk te krijgen. Hij wilde daar echter ,,geen getal op plakken''.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden