Kamer wil inzage in kritisch rapport

De Tweede Kamer eist inzage in het geheime rapport over de situatie in de Afghaanse provincie Uruzgan dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft opgesteld....

De politieke partijen zeggen het deels uitgelekte en zeer kritische rapport nodig te hebben om hun standpunt te bepalen over het kabinetsvoornemen om twaalfhonderd militairen naar Uruzgan te sturen.

Volgens Kamp is het nooit eerder gebeurd dat de Kamer een MIVD-analyse kon inzien. De VVD-minister vreest dat hij bij openbaarmaking geen informatie meer krijgt van buitenlandse inlichtingendiensten, waarop het MIVD-rapport mede is gebaseerd.

De Kamer besloot dinsdagmiddag de minister een ‘strenge brief’ te sturen om hem op andere gedachten te brengen. In elk geval de buitenlandspecialisten van de partijen zouden het MIVD-rapport moeten kunnen lezen. Kamp liet ’savonds weten niets aan zijn eerdere opvatting te willen toevoegen.

Naast het MIVD-verslag wil de Kamer ook het vertrouwelijke advies over de Afghanistan-missie van de commandant der strijdkrachten Berlijn kunnen lezen. Ter voorbereiding op het debat over de missie brengt de Kamer mogelijk volgende week een bezoek aan Afghanistan.

Diverse partijen, waaronder PvdA en D66, voelen hier echter weinig voor. SP-Kamerlid Van Bommel is ronduit tegen ‘deze vorm van oorlogstoerisme’.

Over anderhalve week organiseert de Kamer een hoorzitting met deskundigen over de situatie in Uruzgan en de haalbaarheid van wederopbouw in de provincie. Het politieke debat is voorlopig gepland op 2februari. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP (op papier een krappe Kamermeerderheid van 76zetels) staan positief tegenover het zenden van troepen. Het CDA geeft eventuele tegenstanders in de fractie echter de ruimte afwijkend te stemmen.

PvdA en LPF –samen goed voor 49zetels– twijfelen nog. De PvdA vraagt een strakke scheiding tussen de wederopbouwmissie van Nederlandse militairen en de Amerikaanse antiterreuroperatie Enduring Freedom. Bovendien wil de grootste oppositiepartij de zekerheid dat de D66-ministers in het kabinet uiteindelijk instemmen met het uitzenden van de militairen.

De LPF vindt dat de missie niet twee maar maximaal een jaar mag duren. Ook zouden soldaten uit een moslimland moeten deelnemen. SP, GroenLinks en D66 zijn tegen de missie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden