Kamer wil in debat uitleg over missie Afghanistan

De Tweede Kamer heeft donderdag unaniem gestemd voor een procedureel debat met premier Balkenende en de ministers Bot en Kamp over de voorgenomen missie naar Afghanistan. Het gaat dan alleen om de vraag waarom het kabinet tot nu toe weigert om een definitief besluit te nemen...

Het gaat dan alleen om de vraag waarom het kabinet tot nu toe weigert om een definitief besluit te nemen. Het overleg met de bewindslieden moet eind januari plaatshebben, als de Tweede Kamer is teruggekeerd van kerstreces.

De woordvoerders van de commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie waren speciaal van reces teruggekeerd om de patstelling met het kabinet over de uitzending te bespreken. Het kabinet heeft tot nu toe om politieke redenen geen besluit over de gevaarlijke operatie in de provincie Uruzgan willen nemen.

Premier Balkenende zit in zijn maag met het veto voor de missie van de kleinste coalitiepartner D66 en kon de twee D66-ministers Brinkhorst en Pechtold niet aan een regeringsbesluit binden. De Kamer wordt nu geconfronteerd met een voornemen van het kabinet, iets wat VVD-woordvoerder Van Baalen omschreef als ‘een doe-het-zelf-pakket’.

Maar een ruime meerderheid van de Kamer is niet bereid de kastanjes voor de regering uit het vuur te halen, en vindt dat zoals de PvdA'er Koenders het zei de regering moet regeren en dus een besluit moet nemen. Alleen het CDA en D66 bleken tijdens het overleg bereid te zijn de uitzending ook zonder besluit uitvoerig te behandelen.

Om toch de vaart er in te houden werden de fracties het uiteindelijk eens over een compromis om Balkenende, Bot en Kamp naar de Kamer te roepen voor een debat over ‘niet getoond leiderschap’, zoals GroenLinks-Kamerlid Karimi het verwoordde. De premier moet uitleggen waarom het kabinet blijkbaar niet in staat is een definitief besluit te nemen over de missie, waar dat in het verleden altijd wel het geval was. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om inhoudelijk over de uitzending te praten.

De verwachting is dat het overleg op 24 januari zal plaatsvinden. De NAVO rekent erop dat Nederland halverwege volgend jaar ongeveer 1200 stevig bewapende troepen naar het zuidelijk deel van Uruzgan stuurt om een begin te maken met het herstel van de rechtsorde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden