Nieuws

Kamer wil in debat over gestopte verkenners, snelle formatie voorlopig van de baan

De aantekeningenblunder van Kajsa Ollongren zorgt voor vertraging in de formatie. Een meerderheid van de Kamer, inclusief CDA, D66 en VVD, wil met de opgestapte verkenners Ollongren en Jorritsma in debat over de gefotografeerde aantekeningen.

Dylan van Bekkum
CDA-leider Wopke Hoekstra schoof maandag aan bij (inmiddels oud-) verkenners Ollongren en Jorritsma. Vrijdag eist zijn fractie een debat over de twee, net als een meerderheid van de Kamer. Beeld ANP, Bart Maat
CDA-leider Wopke Hoekstra schoof maandag aan bij (inmiddels oud-) verkenners Ollongren en Jorritsma. Vrijdag eist zijn fractie een debat over de twee, net als een meerderheid van de Kamer.Beeld ANP, Bart Maat

In de aantekeningen van verkenner Ollongren, gefotografeerd door ANP-fotograaf Bart Maat, vielen onder meer cryptische formuleringen (‘functie elders’) te lezen over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Ollongren en Jorritsma traden terug, met Koolmees en Van Ark kwamen er direct twee nieuwe verkenners. Premier Rutte zei donderdagavond tegen de NOS dat verantwoording voor de blunder niet mogelijk was. Opgelost, afgerond en snel door met de formatie, zo leek Rutte uit te stralen.

Maar daarbij rekende hij buiten de Kamer. Donderdagavond lieten oppositiepartijen PVV, PvdA, SP en PvdD al weten in debat te willen met de oude verkenners. Vrijdag sloten GroenLinks, Volt, JA21 én coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zich daarbij aan. Dat betekent een ruime meerderheid. Ook D66 en VVD steunden vervolgens een debat.

Kamervoorzitter Arib vroeg de twee voormalig verkenners vrijdag alvast de Kamer ‘zo volledig mogelijk verslag’ te doen van hun weekje verkennen. Bovendien verzoekt ze Jorritsma en Ollongren beschikbaar te zijn voor het debat ‘indien de Tweede Kamer daartoe besluit’. Beiden gaven via Twitter vrijwel direct aan dat te zijn.

Het debat dient meer duidelijkheid te geven over de herkomst van aantekeningen als ‘linkse partijen houden elkaar niet echt vast’ op de papieren van Ollongren. Maar het vertraagt ook de snelle formatie die Rutte zo graag wilde. PvdA-leider Lilianne Ploumen laat zelfs expliciet weten niet in gesprek te gaan met de verkenners voor het debat heeft plaatsgevonden. Ouwehand (PvdD) en Dassen (Volt) sluiten zich daarbij aan.

Een dergelijk debat zal met de nieuwe Kamer moeten worden gevoerd, omdat ook nieuwe partijen als JA21, Volt, BBB en Bij1 aan de verkenningsgesprekken hebben meegedaan. Die Kamer wordt aankomende woensdag pas beëdigd. Bovendien kan Ollogren voorlopig niet naar de Kamer komen: zij werd donderdag positief getest op corona en moet dus in quarantaine tot zij geen klachten meer heeft.

Daarbij is het ook nog eens de vraag of de Kamer wel in debat met Jorritsma en Ollongren kán. De rol van de verkenners is het resultaat van het verder op politieke afstand zetten van de Koning, die zich sinds 2012 inhoudelijk helemaal niet meer met de formatie bezighoudt. De verkenners zijn door Arib aangewezen met goedkeuring van de fractievoorzitters, maar een formele plek in het Reglement van Orde van de Kamer hebben ze niet. De Kamer wil dus in debat met twee oud-functionarissen die formeel helemaal niet bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden