Kamer wil hoerenlopers straffen voor misbruik prostituees

Klanten van uitgebuite of gedwongen prostituees kunnen, als het aan de Tweede Kamer ligt, voortaan niet meer wegkomen met een simpel 'ik wist het niet'. Prostitueebezoekers die bij duidelijke aanwijzingen alsnog overgaan tot seks, worden strafbaar. Het initiatief daartoe van ChristenUnie, SP en PvdA lijkt steun te krijgen van een Kamermeerderheid.

Dion Mebius
null Beeld anp
Beeld anp

Met de initiatiefwet kunnen klanten die weten van de dwang of uitbuiting een celstraf krijgen van maximaal vier jaar. Ook is een boete tot 20 duizend euro mogelijk. Christenunie-voorman Gert-Jan Segers nam het initiatief voor de wet nadat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corrine Dettmeijer in 2013 opriep om bezoek aan gedwongen prostituees strafbaar te stellen. Ook de politie en het Openbaar Ministerie drongen al langer aan op een steviger aanpak. Prostituanten zouden volgens Segers' oorspronkelijke plan straf krijgen bij een 'redelijk vermoeden' van een misdrijf. Het ging dan bijvoorbeeld om blauwe plekken of uitingen van angst of verdriet.

Toch bleef een meerderheid in de Kamer lange tijd onzeker. Partijen als D66 en VVD leggen de schuld liever bij de verantwoordelijke pooiers, terwijl Groenlinks bang was voor het lukraak vervolgen van klanten die slechts onoplettend waren. Segers bleef daardoor steken op de 72 Kamerzetels die hij al had verzameld. Groenlinks schiet hem nu alsnog te hulp. De partij spreekt haar steun uit voor de strengere regels voor prostituanten, maar alleen onder eigen voorwaarden. Zo zullen klanten in het nieuwe voorstel alleen nog maar strafbaar zijn bij een 'ernstig vermoeden' van misbruik, en niet bij het door Segers voorgestelde 'redelijk vermoeden'.

Niet iedereen is fan van het vernieuwde plan. Partijen als CDA en SGP, die in principe achter het wetsvoorstel staan, wijzen de verandering zelfs resoluut af. Volgens SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zal het Openbaar Ministerie in de nieuwe situatie veel minder greep hebben op foute klanten. 'Gezien het aantal misstanden in de branche moet je hoge eisen stellen aan de klanten. Nu er slechts ingegrepen kan worden bij ernstige vermoedens, wordt het moeilijk om sommige van die misstanden aan te pakken.' Dat betekent overigens niet dat zijn partij haar steun voor de gehele wet intrekt: iets is nog altijd beter dan niets, vindt Van der Staaij - evenals het CDA.

Indiener Segers houdt dan ook onverminderd vertrouwen in het doorgaan van zijn plannen. Volgens hem zijn de door Groenlinks voorgestelde wijzigingen minder ingrijpend dan wordt gedacht. 'Tussen 'redelijk' en 'ernstig' vermoeden zit ruimte waar het OM iets mee kan. Het is geen wiskunde, wil ik maar zeggen.' Hij vindt het niet vreemd dat uitgerekend de Christenunie, die de legaliteit van prostitutie altijd heeft afgekeurd, zich nu opwerpt als beschermheer van prostituees. 'Het gaat even niet om het morele gelijk, maar om het zorgen voor zo min mogelijk slachtoffers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden