Kamer wil herroeping onredelijke WAO-herkeuring

Onredelijk uitpakkende WAO-herkeuringen worden zonodig met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt. De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een motie met die strekking aangenomen van PvdA-kamerlid Adelmund....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Op dit moment wordt onderzocht hoe de effecten van de nieuwe keuringsregels in de praktijk uitpakken. Afhankelijk daarvan wil de Kamer dat het kabinet de keuringsregels eventueel bijstelt, ook voor mensen die inmiddels zijn herkeurd.

Voorlopige cijfers laten zien dat de verscherpte keuringsregels ertoe leiden dat steeds minder zieke werknemers in aanmerking komen voor een WAO-uitkering. Van de groep bestaande WAO'ers die wordt herkeurd, verliest 40 procent de uitkering volledig en 10 procent gedeeltelijk.

De Tweede Kamer krijgt veel klachten van arbeidsongeschikten maar ook van artsen en arbeidsdeskundigen die betrokken zijn bij de keuringen, dat de nieuwe regels navrant en onredelijk kunnen uitpakken. Werknemers met een ernstige of chronische ziekte kunnen theoretisch in staat worden geacht te gaan werken, terwijl ze op de arbeidsmarkt vanwege die ziekte nauwelijks kans maken.

Voor nieuwe gevallen worden de gevolgen minder zwaar ingeschat, omdat deze werknemers meer mogelijkheden hebben om binnen hun bedrijf aangepast werk te krijgen. Voor de grote groep bestaande WAO'ers jonger dan vijftig jaar die worden herkeurd, is die mogelijkheid doorgaans afgesneden.

Moties van D66, GroenLinks en de Socialistische Partij om de WAO-keuringen op te schorten tot de effecten duidelijker zijn, haalden in de Tweede Kamer geen meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.