Kamer wil helemaal niet af van ov-chipkaart

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil de ov-chipkaart niet afschaffen, maar doorontwikkelen. Dat bleek vandaag tijdens een Kamerdebat met staatssecretaris Mansveld (Spoor).

Staatssecretaris Mansveld (Spoor) vindt dat Nederland trots moet zijn op de ov-chipkaart. Beeld anp

Mansveld zei te betreuren dat er door uitlatingen van Kamerleden in verschillende media 'een sfeer is ontstaan waarin de ov-chipkaart zomaar weggegooid kan worden'. 'Dat is niet het geval', voegde ze toe.

Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren dat een ruime Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66, PVV en ChristenUnie de ov-chipkaart af wil schaffen. 'We moeten af van die klantonvriendelijke kaart', zei VVD-Kamerlid Betty de Boer in de krant.

In het debat vandaag bleek het anders te liggen. De Boer ontkende dat ze had gezegd dat de kaart moet worden afgeschaft. Ze zei dat haar fractie de chipkaart niet wil vervangen, maar 'doorontwikkelen'. 'De huidige vorm is onvoldoende', aldus De Boer. Ze kreeg daarop kritiek van andere Kamerleden. SP'er Farshad Bashir meende dat De Boer eerst 'een grote mond' had, maar nu terugkrabbelde. 'De afschafcoalitie deed haar eigen naam gelukkig snel eer aan door terug te komen op dit waanzinnige idee', sneerde PvdA-Kamerlid Duco Hoogland.

Trots

Ook ChristenUnie, D66 en CDA sturen niet aan op een ander systeem, maar op het ontwikkelen van de ov-chipkaart. 'We willen een open blik naar innovatie', aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. Ze vroeg Mansveld 'verschillende concepten naast elkaar' te ontwikkelen, omdat de behoefte per doelgroep flink kan verschillen. Ook het CDA pleit niet voor radicale maatregelen. 'Je zult het CDA niet horen roepen, schaf maar af', aldus Kamerlid Sander de Rouwe. Wel vindt hij dat 'de reiziger' meer te zeggen zou moeten krijgen over het systeem.

Mansveld erkende dat het systeem met de ov-kaart moet worden doorontwikkeld. 'De wereld verandert en wij moeten meeveranderen.' Er lopen diverse proeven, zoals reizen op rekening (RET), betalen met bankpas (HTM) en betalen met je mobieltje (Arriva). Ze wilde er echter geen deadline aan verbinden, omdat ze veranderingen eerst goed wil testen. 'Wat we doen moeten we goed doen.'

De bewindsvrouw begon haar beantwoording met een pleidooi om ook eens trots te zijn op het systeem met de ov-kaart. 'We hebben een goed werkend betaalsysteem dat door veel mensen gewaardeerd wordt. In geen enkel ander land kun je met één kaart terecht in het openbaar vervoer.' De 2400 klachten die de Consumentenbond heeft gekregen staan volgens haar in geen verhouding tot de positieve ervaring van de 2,8 miljoen mensen die wekelijks de trein nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden