Kamer wil 'harde' VUT-plannen verzachten

De Tweede Kamer wil af van een deel van de plannen van het kabinet om oudere werknemers langer te laten doorwerken....

Van onze verslaggevers

Dit bleek woensdag bij de algemene politieke beschouwingen, het jaarlijkse debat over de rijksbegroting voor volgend jaar. Hoewel het kabinet vandaag pas officieel kan reageren, wees het de Kamer gisteren in de wandelgangen al terecht. Het wil hoogstens toezeggen dat zij bereid is 'iets' aan de VUT-regeling te doen als de vakbonden dit najaar voldoende meewerken aan loonmatiging.

De coalitiepartijen benutten de algemene politieke beschouwingen om het eigen profiel aan te scherpen met kleine bijsturingen van het kabinetsbeleid. De VVD wil naar Belgisch voorbeeld van ontslagen soldaten politieagenten maken. VVD-leider Jozias van Aartsen denkt aan een stoomcursus van een half jaar. Volgend jaar dreigt een tekort bij de instroom van nieuwe agenten.

D66 wil de pil voor vrouwen van 21 jaar en ouder weer terug in het ziekenfonds. Of dat lukt is zeer onzeker. Geld daarvoor wil fractieleider Dittrich vinden door maagzuurremmers niet meer te vergoeden.

De kans is zeer groot dat chronisch zieken hun taxivervoer behouden. De Tweede Kamer wil dat er een medische indicatie komt voor de mensen die taxivervoer willen.

Volgende week komt de PvdA met een tegenbegroting. Bos gaf in grote lijnen aan dat hij geld vrijmaakt door het financieringstekort verder te laten oplopen, de onroerendzaakbelasting voor huurders in stand te houden en milieuvervuiling zwaarder te belasten.

Het kabinet maakte woensdag bekend dat er definitief een einde komt aan het pakket van fiscale maatregelen om de Nederlandse filmindustrie te ondersteunen. De steun had moeten leiden tot een zelfstandige bedrijfstak, maar volgens een rapport van het adviesbureau Berenschot is dat niet haalbaar.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de regeling zou worden afgeschaft, maar de Kamer vroeg nog om een evaluatie. Ook staatssecretaris Van der Laan van Cultuur ondernam de afgelopen dagen nog een poging om een afgezwakte regeling overeind te houden. Het ministerie van Financiën bleef echter dwarsliggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden