Kamer wil goedkeuringsprocedure EU-verdragen niet wijzigen

Een wetsvoorstel van de SGP om Europese verdragen pas te ratificeren als er in het parlement een tweederde meerderheid voor is krijgt geen meerderheid in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een rondgang van volkskrant.nl langs de partijen.

SGP-leider Kees van der Staaij Beeld ANP

De SGP wil dat Europese verdragen waarin nationale bevoegdheden worden overgedragen pas van kracht worden als de Tweede en de Eerste Kamer daar met tweederde meerderheid mee in hebben gestemd. Om dit te regelen is een wijziging van artikel 91 van de grondwet nodig.

Nu is een gewone meerderheid in het parlement voldoende. Volgens de SGP hebben Europese verdragen 'grote invloed op onze rechtsorde' en daarom is een breder draagvlak in het parlement noodzakelijk.

Verrassend
Naast de SGP zullen PVV, SP, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en Hero brinkman morgen voor het wetsvoorstel stemmen. Dat komt neer op 48 van de 150 zetels. De uitkomst is niet verrassend: dezelfde partijen stemden eind vorige maand tegen het permanente noodfonds ESM.

SGP-leider Kees van der Staaij verdedigde het voorstel al in 2009 in de Tweede Kamer. De stemming werd echter uitgesteld, omdat de Kamer hierover advies wilde van de net ingestelde Staatscommissie Grondwet. Die commissie kwam niet tot een eenduidig oordeel over de noodzaak van een tweederde meerderheid. Wel concludeerde de commissie dat de goedkeuringsprocedure van verdragswijzigingen kan worden verbeterd.

Nadat een Kamercommissie vorige maand het advies van de commissie besprak, acht de SGP de tijd nu rijp om de Kamer over het wetsvoorstel te laten stemmen, 'zeker nu Europa opnieuw prominent op de agenda staat'.

Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is het een 'slecht wetsvoorstel', omdat niet duidelijk wordt voor welke Europese afspraken het precies moet gaan gelden. De PvdA meent dat het voorstel de goedkeuring van Europese verdragen 'nodeloos ingewikkeld' maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.