Kamer wil ex-asielzoeker sneller kwijt

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor aanscherping van de Vreemdelingenwet. Behalve VVD en CDA, wil nu ook D66 dat afgewezen asielzoekers het land worden uitgezet....

Tornen aan de Vreemdelingenwet ligt politiek gevoelig. De wet is pas een jaar van kracht en was het resultaat van moeizame onderhandelingen tussen de regeringspartijen PvdA, VVD en D66.

Een meerderheid van VVD, D66 en oppositiepartij CDA wil de wet nu openbreken op een principieel punt. D66-Kamerlid Hoekema zegt dat het beginsel van de vrijwillige terugkeer van uitgeproceerde asielzoekers naar hun land 'in de praktijk een fictie is gebleken'. Volgens hem mag het kabinet niet langer gemeenten opzadelen met het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hoekema reageerde op de protestactie van uitgewezen asielzoekers in Den Haag, die door de gemeente uit hun huis zijn gezet. Ook de woningcorporaties zeiden deze week dat zij er weinig voor voelen asielzoekers aan een woning te helpen als zij hen later weer op straat moeten zetten.

Hoekema erkent dat D66 bij volle verstand akkoord is gegaan met het beginsel van de vrijwillige terugkeer. 'Maar de Vreemdelingenwet is geen statisch geheel', zegt hij. 'De vrijwillige terugkeer blijkt niet te werken. Nog geen 10 procent doet dat.' Volgens D66 moet een wetswijziging inzet worden van de komende kabinetsformatie. 'Of het nu een links of rechts kabinet wordt'.

VVD en CDA pleiten al langer voor uitzetting van afgewezen asielzoekers. Hun woordvoerders Kamp en Wijn vinden dat de protesterende asielzoekers in Den Haag opgepakt hadden moeten worden en in vreemdelingenbewaring gesteld.

Zij willen tevens via een wetswijziging een einde maken aan de praktijk dat rechters illegale vreemdelingen na zes maanden in vrijheid stellen als het niet lukt hen uit te zetten. Afgewezen asielzoekers en illegalen maken daar volgens hen misbruik van door hun ware identiteit te verhullen. Dan neemt geen land hen terug.

Donderdag bleek dat het kabinet heeft besloten de rechterlijke toets voor de wettigheid van vreemdelingenbewaring weer na vier weken te laten plaatsvinden. Bij de invoering van de Vreemdelingenwet was besloten die termijn terug te brengen tot tien dagen, zoals ook gebeurt bij de voorlopige hechtenis van criminelen. Het justitiële apparaat blijkt dit echter niet aan te kunnen, waardoor de politie veel opgepakte illegalen in vrijheid moet stellen.

Voor- en tegenstanders van zo'n wetswijziging in de Kamer reageerden donderdag verbolgen. CDA-Kamerlid Wijn sprak van minachting van het parlement, omdat het kabinet vorige week nog een motie van hem afwees met hetzelfde voorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden