Update

Kamer wil einde aan weigerambtenaar, Spies (nog) niet

Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil niet tegemoetkomen aan de wens van de Tweede Kamer om een einde te maken aan de zogenoemde weigerambtenaar per 1 januari. De Kamer wil dat ambtenaren niet meer mogen weigeren om stellen van hetzelfde geslacht te trouwen op basis van geloofsovertuiging, Spies vindt dat het geen zaak is voor een demissionair kabinet.

Beeld Thinkstock

Alleen het CDA, de ChristenUnie en de SGP namen het vandaag, overigens vol vuur en overtuiging, nog op voor de enkele trouwambtenaar die geen stellen van het gelijke geslacht wil trouwen omdat hij of zij dat niet in overeenstemming kan brengen met het eigen geloof. Die vrijheid van godsdienst moet er nu eenmaal wezen, vinden de confessionele partijen, al benadrukte Madeleine van Toorenburg van het CDA dat niemand anders van die vrijheid last mag hebben. Alle andere partijen vinden dat je als gewetensbezwaarde tegen het homohuwelijk gewoon geen ambtenaar van de burgerlijke stand moet zijn.

Diverse partijen hopen het afscheid van de weigerambtenaar op hun naam te brengen,'een wedloop aan initiatieven', vatte Jasper van Dijk van de SP samen.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil het kabinet de opdracht geven een verbod op de weigerambtenaar te regelen. Ze dient er komende nacht een motie over in. 'Kan de VVD het ook nog goedmaken', zei ze. De VVD stemde eerder nog tegen een vergelijkbare motie van GroenLinks, met een bloedend hart, ten bate van de politieke rust in de coalitie.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis zei in het debat dat het nu zomaar kan zijn dat de VVD de GroenLinks-motie steunt. Met partijgenote Brigitte van der Burg wilde ze de verplichting om homoparen te trouwen ook al toevoegen aan de nieuwe wet die de positie van de ambtenaren gelijk moet trekken met die van andere werknemers, een initiatiefwet van CDA en D66. Pierre Heijnen van de PvdA voelde daar eerder ook al voor, de PVV nu ook en GroenLinks zou het mooi meegenomen vinden.

Maar CDA en D66 willen dit zelf helemaal niet. Daar is hun wet namelijk niet voor. D66 maakt nu een apart wetsvoorstel dat het gemeenten onmogelijk maakt nog weigerambtenaren te benoemen. In elke gemeente moeten intussen ten minste twee ambtenaren van de burgerlijke stand zijn die niet weigeren.

Pierre Heijnen van de PvdA wil dat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken de gemeenten nu al per brief oproept geen weigerambtearen meer aan te nemen, maar Spies vindt dat te voorbarig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden