Kamer wil boer hulp bieden

De boeren mogen niet de dupe worden van de schade aan gewassen door de extreme regenval van de afgelopen weken....

Van onze verslaggeefster

Minister Veerman van Landbouw moet van de Kamer duidelijkheid geven over de verzekeringen op het gebied van gewasschade. Het ministerie ziet de oogstschade door de regen als ondernemersrisico, aldus een woordvoerder van het departement. De boeren kunnen geen aanspraak maken op de Wet Tegemoetkoming Schade, omdat er geen sprake is van een ramp en omdat schade door regenval verzekerbaar is.

Snijder vindt deze uitspraak erg kort door de bocht. 'Dit is een unieke situatie. Er is extreem veel regen gevallen op een moment dat de gewassen nog in de grond en op het land staan.' Bovendien werd een nieuwe verzekering tegen gewasschade begin deze maand uitgesteld. Vlak voor de definitieve goedkeuring bleek dat de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) nog geen vergunning wilde verlenen.

Volgens PvdA-Kamerlid Waalkens is waterschade door extreme regenval een structureel probleem, waarvoor samen met provincies en waterschappen een oplossing moet worden bedacht. Boeren in problemen zouden volgens Waalkens geholpen kunnen worden met een 'op maat gesneden systeem', bijvoorbeeld een renteloze lening.

In het Westland, het kassengebied ten zuiden van Den Haag, zijn de tuinders deze maand al vier keer getroffen door wateroverlast. Het gebied is zo volgebouwd dat er te weinig open grond is om de grote hoeveelheden regenwater te verwerken. Ook zijn de waterwegen in het Westland te smal om het regenwater op te vangen. Het Hoogheemraadschap van Delfland is sinds 1998 bezig met maatregelen voor waterbeheersing, zoals verbreding van de waterwegen en verkleining van het kassenoppervlak. De werkzaamheden vragen veel tijd.

In Friesland en de Noordoostpolder zijn de gewassen van ongeveer 120 akkerbouwers beschadigd door de regen. Dat heeft de noordelijke landbouworganisatie (NLTO) donderdag gemeld. De akkerbouwers zullen ook schade ondervinden omdat ze moeten wachten op een droge periode voordat ze kunnen rooien.

De landelijke landbouworganisatie LTO gaat zich pas hard maken voor de gedupeerde boeren als een aannemelijke raming voorhanden is van de schade in de landbouwgebieden, aldus een woordvoerder. De zwaar gedupeerde groep lijkt beperkt, zegt LTO, maar op lokaal niveau is de toestand 'tamelijk rampzalig'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden