Kamer wil avondklok bij jeugdterreur

De Tweede Kamer wil burgemeesters verregaande bevoegdheden geven om straatterreur door groepen jongeren tegen te gaan. Een avondklok, een meldingsplicht of een contactverbod moet notoire raddraaiers de pas afsnijden....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Een ruime Kamermeerderheid (alleen GroenLinks en D66 stemden tegen) verwacht met deze maatregelen overlast, intimidatie van burgers zoals in de Amsterdamse Diamantbuurt, en voetbalrellen te verminderen. De burgemeester kan de avondklok of de verplichte begeleiding van probleemjongeren zonder tussenkomst van de rechter opleggen. Lapt de jongere de gedragsaanwijzingen aan zijn laars, dan wordt hij strafrechtelijk vervolgd.

‘Het gespuis zit ’s avonds thuis’, zo schetste VVD-fractievoorzitter Van Aartsen dinsdagavond de uitwerking die de door de VVD geïnitieerde voorstellen zullen hebben. Agressief gedrag zoals schelden, spugen, lek prikken van banden en ingooien van ruiten, kan nu strafrechtelijk nauwelijks worden aangepakt. Als de betrokkene al wordt gearresteerd, loopt hij meestal korte tijd later weer vrij rond. ‘Het strafrecht komt pas in actie als de daders ver zijn afgegleden’, aldus Van Aartsen.

Door de burgemeester toe te staan gedragsaanwijzingen te geven, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om straatterreur de kop in te drukken. Een avondklok voorkomt samenscholingen tijdens koopavonden of ’s nacht op pleinen. De meldingsplicht op het politiebureau maakt het voetbalvandalen moeilijker om een stadionverbod te overtreden. Onder druk van de PvdA krijgt de verdachte jongere wel de kans beroep aan te tekenen bij de bestuursrechter tegen een aanwijzing.

Minister Remkes steunt kordaat optreden tegen wangedrag op straat. Hij laat onderzoeken of de wens van de Kamer de burgemeester meer macht te geven mogelijk is.

Volgens Van Aartsen is het tijd af te rekenen met de ‘softe aanpak’ van de afgelopen decennia. De politie weet meestal precies wie de lastpakken zijn. ‘Maar de dienders moeten met lede ogen duimen draaien. Daarom moet de burgemeester meer bevoegdheden krijgen’, aldus Van Aartsen.

CDA-minister De Geus van Sociale Zaken onderzoekt of het mogelijk is internaten op te richten waar werkloze drop-outs discipline en werkervaring wordt bijgebracht. De doelgroep die De Geus voor ogen staat, bestaat uit ruim dertigduizend jongeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden