Kamer wil af van garantie voor ambtenaren in politiek

De oud-Tweede Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Désirée Bonis (PvdA) zijn waarschijnlijk de laatsten geweest die nog gebruik konden maken van de terugkeerregeling voor ambtenaren. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu snel van die regeling af.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Bonis en Peters deden dit jaar, na teleurstellende ervaringen in de politiek, beiden een beroep op hun wettelijk recht op terugkeer en werken beiden weer op het ministerie van Buitenlandse zaken. Dat lokt kritiek uit van hun oud-collega's op het Binnenhof, die zich afvragen waarom ambtenaren anders behandeld worden dan Kamerleden die vanuit andere sectoren de politiek in gaan.

Het VVD-Kamerlid Roald van der Linde voert het verzet aan. Hij wil de regeling nog dit jaar uit de wet schrappen. 'Dat heeft niets met Peters en Bonis te maken, want dit zit ons al jaren dwars. Die regeling is gewoon niet meer van deze tijd. Als je met een nieuwe baan begint, zeg je je oude baan op. Zo simpel is het. En als ze je goed vinden, nemen ze je daarna heus wel weer terug. Maar niet automatisch.' Van der Linde krijgt steun van onder meer CDA, D66, SP en SGP.

De terugkeerregeling stamt uit de tijd dat het Kamerlidmaatschap nog een deeltijdbaan was. De regeling vloeit voort uit de wet Incomptabiliteiten Staten-Generaal, die het ambtenaren vanwege de scheiding der machten verbiedt om naast hun werk Kamerlid te zijn. Om te zorgen dat ze er naast hun Kamerlidmaatschap een baantje bij konden nemen, werden ambtenaren tijdelijk ontheven uit hun overheidsfunctie. Van der Linde: 'Dat was ooit nuttig. Nu allang niet meer, want nu is het gewoon een fulltime-baan.'

Niet iedereen is het met Van der Linde eens. Oud-diplomaat Frans Weisglas (VVD) was Tweede-Kamerlid van 1982 tot 2006, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter. Ook na 24 jaar had hij nog het recht om weer als diplomaat aan de slag te gaan. Daar zag hij uiteindelijk om persoonlijke redenen vanaf, maar hij pleit wel vóór de regeling. 'Veel mensen worden altijd boos als ik dit zeg, maar het Kamerlidmaatschap is werk met een bovengemiddeld hoog risico. Van de ene op de andere dag kun je opeens je baan kwijt zijn. Het is een zeer ongewis vak, waar veel mensen dan ook voor terugschrikken. Als je dankzij zo'n terugkeerregeling dan toch goede mensen kunt lokken, is daar toch niets op tegen?

Weisglas gaat nog een stap verder: 'Ik zou het goed vinden als ook andere sectoren - bedrijven en maatschappelijke organisaties - zo'n regeling in het leven roepen om ook daar mensen te werven. Nu dreigt in de Kamer altijd oververtegenwoordiging van de publieke sector.'

Eerder deze zomer bleek overigens uit onderzoek van het ambtenarenmagazine re.Public dat de terugkeerregeling niet vaak wordt gebruikt. Tot dit jaar werd er zelfs tien jaar lang geen beroep op gedaan.

In 2010 haalde het kabinet-Balkenende IV het vet er al vanaf: sindsdien geldt het recht op terugkeer voor slechts één zittingsduur, behalve als een kabinet valt en er tussentijds verkiezingen worden uitgeschreven. In dat geval blijft de regeling ook voor de volgende termijn van kracht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden