nieuws

Kamer wil af van ‘boodschappenboete’ bijstandsontvangers

Ontvangers van een bijstandsuitkering moeten jaarlijks tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze daarvoor worden gekort op hun uitkering. Een voorstel daar over van de SP, de ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA kreeg donderdag de steun van de Tweede Kamer.

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) hekelt de ‘fraudejacht’ op bijstandsgerechtigden. Beeld ANP
Kamerlid Jasper van Dijk (SP) hekelt de ‘fraudejacht’ op bijstandsgerechtigden.Beeld ANP

De kwestie kwam onlangs in het nieuws, toen een vrouw uit Wijdemeren zevenduizend euro aan bijstandsuitkering moest terugbetalen omdat ze wekelijks een tas met boodschappen van haar moeder kreeg. Dat had ze niet opgegeven bij de gemeente. Volgens de voorschriften moeten bijstandsgerechtigden alles wat ze aan geld en goederen ontvangen opgeven.

Maar volgens de Kamer laat de zaak in Wijdemeren zien dat de regels soms onevenredig hard uitpakken. ‘Deze fraudejacht op mensen met een uitkering heeft veel weg van een toeslagenaffaire 2.0’, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. ‘Ook hier zien we dat de overheid zich opstelt als een genadeloze machine zonder enig gevoel voor de menselijke maat.’

De bijstandsregels gelden landelijk, maar worden door de gemeenten uitgevoerd. Daardoor kan het beleid per gemeente verschillen. Amsterdam staat bijvoorbeeld al giften tot 1200 euro toe. De Tweede Kamer vraagt nu om één landelijke regel.

Volgens de Kamer moet de wet uitgaan van ‘vertrouwen in plaats van wantrouwen’. Daarom nam een meerderheid donderdagavond ook een motie aan om de Participatiewet, waarin de regels rond uitkeringen zijn vastgelegd, te hervormen. Gemeenten moeten meer rekening kunnen houden met de individuele gevallen. Het huidige kabinet moet met voorstellen komen om de Participatiewet op die punten te verbeteren. Zo kunnen partijen die na de verkiezingen een kabinet vormen ermee aan de slag gaan.

De gemeente Wijdemeren liet eind januari weten voet bij stuk te houden in de affaire rond de ‘boodschappenboete’. Volgens het college van B&W heeft de vrouw inkomsten ten onrechte niet opgegeven, terwijl dit volgens de wet wel verplicht is. De vrouw zou een deel van haar uitkering hebben uitgegeven aan een tweedehands auto en een tweedehands motor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden