Kamer werkt aan verbod op zwijnenjacht

De Tweede Kamer wil de drijfjacht op wilde zwijnen verbieden. Daarmee komt het einde in zicht van het oude voorrecht van de koninklijke familie om in de bossen van paleis Het Loo de jaarlijkse exclusieve jachtpartijen te organiseren....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

De Oranjes hechten er zeer aan met familie en vrienden zwijnen af te schieten op de kroondomeinen. Enkele weken geleden bevond zich in het gevolg van gastvrouw koningin Beatrix de vriendin van kroonprins Willem-Alexander, Máxima Zorreguieta.

Voor het eerst is er een meerderheid in de Tweede Kamer die een algemeen verbod wil op de maatschappelijk omstreden geraakte jachtpartijen. In januari zal D66 de Tweede Kamer vragen om een verbod op de drijfjacht.

Dinsdag mislukte een poging van een aantal linkse fracties om over deze kwestie een algemeen overleg bijeen te roepen. Tijdens een besloten procedurevergadering overstemden de in groten getale opgekomen VVD'ers en CDA'ers dit voorstel.

PvdA, D66, GroenLinks en de SP waren al tegen: zij vormen de helft van de Tweede Kamer. RPF-Kamerlid Stellingwerf, dierenbeschermer van het jaar, gaat zijn fractie voorstellen ook tegen de drijfjacht te stemmen.

Het CDA lijkt om te gaan. Gistermiddag was er een meerderheid tegen de drijfjacht in de besloten vergadering van de commisie-Landbouw van het CDA.

D66-Kamerlid Augusteijn zal de Kamer begin volgend jaar een uitspraak vragen als de staatssecretaris van Landbouw dit type jacht niet verbiedt. Vorige week omschreef Faber de drijfjacht nog 'als een effectieve methode'.

De RPF'er Stellingwerf zegt geen zin te hebben om mee te deinen op de hype om de jacht van de koninklijke familie verbieden. Stellingwerf: 'Ik zal wel als dit aan de orde is op een rustiger moment mijn fractie voorstellen ook tegen de drijfjacht op wilde zwijnen te stemmen.'

Volgens bronnen op het ministerie van Landbouw zit het onderwerp formeel in portefeuille van de staatssecretaris, maar bemoeit minister-president Kok zich met het onderwerp vanwege de gevoeligheid ervan. De directeur van het kabinet der koningin, Rhodius, heeft hierover enkele malen op het departement van Landbouw overlegd.

Het ministerie van Landbouw heeft aanwijzingen dat koningin Beatrix een dreigende Kamermeerderheid voor het verbieden van de koninklijke drijfjacht niet wil afwachten.

In dat geval zal de Rijksvoorlichtingsdienst bekendmaken dat de koninklijke familie zich aansluit in de rij van landeigenaren die geen drijfjacht meer toestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden