Kamer werkt aan extra's voor minima met kinderen

De meeste Kamer-leden vrezen dat het kabinet de kinderbijslag met niet meer dan vijftig gulden per kind per jaar zal verhogen....

Van onze verslaggever

De Tweede Kamer wil een ruimere verhoging van de kinderbijslag voor laagstbetaalden dan het kabinet van plan is. Bijna alle partijen werken aan extra's voor lage inkomens met kinderen, maar ze willen het allemaal op een verschillende manier.

In een tijd waarin het economisch voor de wind gaat, zouden vooral de armere gezinnen moeten profiteren, vinden de meeste partijen. Maar als het aankomt op concrete plannen lopen de meningen nogal uiteen.

Het kabinet-Kok II heeft de Tweede Kamer zelf op het idee gebracht, door voor komende Prinsjesdag, over twee weken, een verhoging in het vooruitzicht te stellen. De Kamer weet nog niet precies met hoeveel, maar de meeste politici denken dat het rond de vijftig gulden per kind per jaar wordt en dat vinden ze armzalig.

Ze willen de lastenverlichting gebruiken die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld voor een meer gericht inkomensverbetering aan de onderkant. Paars II stopt dit bedrag in een belastingverlaging voor alle werkenden, maar twee coalitiepartners, PvdA en D66, hebben hierover grote reserves.

De PvdA wil dat de laagstbetaalden met kinderen 100 tot 125 gulden extra per kind krijgen. De sociaal-democraten hopen dat de miljoenennota nog wat extra's in petto heeft voor de minima bovenop de algemene koopkrachtverbetering met 1 procent die voor iedereen geldt. Fractieleider Melkert zei maandagavond in Leiden: 'De PvdA wil meer voor de mensen die het goed kunnen gebruiken.'

D66 wil zelfs 300 à 400 gulden uittrekken voor gezinnen met een inkomen tot circa 45 duizend gulden. Hiervoor denken de democraten de circa 700 miljoen gulden te gebruiken die Paars II heeft gereserveerd voor belastingverlaging en de geplande kinderbijslagverhoging voor iedereen.

De VVD wacht de concrete plannen van het kabinet af voor ze zelf met ideeën komt. 'Andere partijen zijn prematuur, wij weten nog helemaal niet wat het complete beeld is,' zegt het Kamerlid Wilders.

Maar er zijn van de liberalen geen rigoureuze voorstellen te verwachten. 'Wij hebben meer vertrouwen in het koopkrachtbeleid van Kok dan andere partners,' zegt Wilders.

Oppositiepartij CDA is nog steeds boos over de verlaging van de kinderbijslag in de beginperiode van Paars I. De nieuwbakken coalitie haalde toen 1,4 miljard gulden weg, zo'n 800 gulden per jaar. Eind vorig jaar stelden de christen-democraten een verhoging met 600 gulden voor, maar die haalde het niet in de Kamer. 'We wachten af. We halen ons gelijk nog wel,' zegt woordvoerder Verburg.

GroenLinks wil ook 600 gulden per kind erbij voor arme gezinnen. Maar deze verhoging begint te dalen voor mensen die meer verdienen. Inkomens vanaf 50duizend gulden blijven de bestaande bijslag houden.

Dat is weer anders dan de Socialistische Partij (SP) voor ogen staat. Die wil de kinderbijslag vanaf inkomens met een ton verminderen. Wie meer dan twee ton verdient, krijgt niets meer. Met het vrijkomende geld gaan de armste gezinnen er 600 gulden per jaar op vooruit.

'We hebben het absoluut niet nodig'

Harriet Passies werkt in deeltijd als commercieel medewerkster bij een groot bedrijf: 'Soms zie ik een rekeningafschrift langskomen en dan denk ik: o ja, daar is het weer.'

Anton Hilbrands werkt fulltime als accountmanager bij een bedrijf dat adviseert op het gebied van Internet-technologie: 'Mijn vrouw en ik verdienen samen ruim boven de twee ton bruto per jaar, dus de kinderbijslag is absoluut niet nodig. Ik vind het niet relevant hoe hoog hij is, maar we krijgen ongeveer vierhonderd gulden per kwartaal, dacht ik.'

Zij: 'Ik heb het even opgezocht. We krijgen 750 gulden per kwartaal. Maar we hebben het inderdaad absoluut niet nodig. We zitten in de luxepositie dat we er zo makkelijk over kunnen denken. Ik vind het wel terecht dat we het krijgen; we hebben er tenslotte ook belasting voor betaald.'

Hij: 'We hebben het goed. We wonen in een koophuis in Mijdrecht en hebben twee auto's. Ik heb geen idee wat de kinderen per maand kosten. Dat soort dingen weet mijn vrouw.'

Zij: 'We geven voor de kinderen ongeveer zevenhonderd gulden per maand uit aan kleding, eten en de kapper. Daar komen kosten van bijvoorbeeld het kinderdagverblijf en de particuliere ziektekostenverzekering bij. Vakanties zijn ook een grote kostenpost. Als we voor vijfduizend gulden op vakantie gaan, is ongeveer duizend gulden daarvan voor de kinderen.'

Hij: 'Eva wil altijd meer videofilms en speelgoed, omdat ze dat bij vriendinnetjes ziet. We proberen de kinderen duidelijk te maken dat niet alles zomaar kan, we willen ze niet verwennen. Laatst wilde Eva een gameboy. Ze heeft hem niet gekregen, want er moet wel een aanleiding zijn voor zo'n cadeau. Voor haar laatste rapport heeft ze skates gekregen. Gewoon van Bart Smit. Ik weet niet hoeveel die kostten, maar dat weet mijn vrouw wel.'

Zij: 'Ik koop geen dure spullen als dat niet nodig is. Die skates kostten zestig gulden. Bovendien is Eva even blij met skates van zestig als van honderdtwintig gulden. Ik koop ook niet altijd dure kleren voor de kinderen. Ze dragen ook tweedehands kleding en laatst had Eva nog een outfit aan die helemaal van de Hema was.'

'Het is net genoeg voor wat extra's'

Diana van Sitteren is bijstandsmoeder: 'Ik kijk altijd reikhalzend uit naar de dag dat de kinderbijslag wordt gestort. Vooral sinds ik dit voorjaar ben gescheiden, heb ik weinig geld. Maar we hadden het nooit breed. De kinderbijslag was net genoeg om af en toe wat extra's te doen, zoals in de vakantie een weekendje Center Parcs.

'Ik leef nu van een bijstandsuitkering. Mijn ex-man betaalt 750 gulden alimentatie per maand en de sociale dienst vult dat aan tot 1800 gulden.

'Daarnaast krijg ik 750 gulden kinderbijslag per kwartaal. We kunnen er van eten en de rekeningen betalen, maar dat is het wel zo'n beetje.

'Ik geef per maand ongeveer driehonderd gulden uit aan eten, drinken, kleren en luiers voor de kinderen. En dan koop ik echt geen dure Pampers. Iedere maand heeft een van de kinderen wel een nieuw T-shirt of een nieuwe onderbroek nodig.

'Jimmy heeft net een groeispurt gehad. Van de week moest ik nog drie broeken van hem wegdoen omdat ze hoogwater waren geworden.

'Mijn kinderen krijgen wel alles wat ze nodig hebben. Ik laat ze niet in te krappe schoenen lopen. Maar als Jimmy Nikes wil, kan dat niet.

'Ik vind het niet nodig dat kinderen alles krijgen wat ze leuk vinden. Zolang ze liefde en aandacht van mij krijgen, komen ze niets tekort.

'Ik houd heel strak in de gaten wat ik uitgeef. Ik wil absoluut niet rood staan. Aan lekker vers brood van de bakker geef ik geen geld uit. Dat kost 2,70 gulden. Als je brood van 1,30 gulden roostert, proef je het verschil niet. Alleen in het weekend koop ik pistoletjes of croissants om het een beetje gezellig te maken.

'Jimmy neemt vaak vriendjes mee naar huis. Dat vind ik prima, maar ze moeten wel limonade drinken. Geen cola of Yoki-drink. Dat drinken we als we met zijn drieën zijn. Het goedkope huismerk natuurlijk.

'Ik ben nu van de kinderbijslag aan het sparen voor oud en nieuw. Dan gaan we met wat vrienden twee nachten in een huisje slapen. Dat gaat ruim tweehonderd gulden kosten.

'Ik spaar ook voor Jimmy's verjaardag in december zodat hij vijf kinderen kan uitnodigen voor een dagje in de speeltuin en een patatje. En hij krijgt een cadeautje en wil natuurlijk ook uitdelen op school. Ik verwacht dat zijn vader hier aan meebetaalt, anders kan het allemaal niet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden