Kamer vraagt om dertig jaar voor moord

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil toch dat op zware delicten als moord een maximale tijdelijke gevangenisstraf van dertig jaar komt te staan....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Dinsdag bleek tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat de drie partijen hun voorstel handhaven om de maximum tijdelijke celstraf op moord en andere levensdelicten met tien jaar te verhogen. Zij hadden dit in februari ingediend naar aanleiding van de discussie over het strafgat tijdens het proces tegen de moordenaar van Pim Fortuyn.

Als iemand nu twintig jaar wordt opgelegd, komt hij na 13,5 jaar vrij. Dit is het gevolg van de vervroegde invrijheidsstelling die automatisch na het uitzitten van tweederde van de straf wordt verleend. Levenslang duurt totdat de gedetineerde overlijdt. Als een moordenaar op jonge leeftijd tot levenslang wordt veroordeeld, kan zijn straf veertig jaar duren of zelfs langer.

Door het voorstel van CDA, PvdA en LPF wordt het strafgat ten hoogste 6,5 jaar kleiner: iemand die dertig jaar krijgt, wordt immers na twintig jaar vervroegd in vrijheid gesteld. Mogelijk blijft ook het opleggen van levenslang in enkele gevallen achterwege. Rechters hoeven deze straf niet meer op te leggen als zij twintig jaar te weinig vinden, maar kunnen tot tien jaar hoger gaan.

Minister Donner voelt weinig hiervoor. Volgens hem tast het de systematiek in het Wetboek van Strafrecht aan en moeten de maximale celstraffen op andere delicten dan ook omhoog. Hij stelde voor de rechter de mogelijkheid te geven een gevangenisstraf van twintig jaar op te leggen die ook daadwerkelijk zo lang duurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden