Kamer: voorlopig geen asielkinderen uitzetten

Zo lang de kabinetsformatie duurt zullen er geen minderjarige asielzoekers die lang dan 5 jaar in Nederland verblijven worden uitgezet. Dat heeft een meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer donderdag bepaald in het debat over de kabinetsformatie.

ChristenUnie-leider Arie Slob staat op het Binnenhof de pers te woord na zijn gesprek met verkenner Henk Kamp.Beeld anp

ChristenUnie en PvdA dienden eerder een initiatiefwetsvoorstel in om gewortelde asielkinderen die al langer dan 8 jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven. In de oude Tweede Kamer was daarvoor geen meerderheid.

In de nieuwe Kamer is die er wel, maar het onderwerp komt ook aan bod in de onderhandelingen tussen VVD en PvdA over een nieuw kabinet. De VVD is tegen het 'kinderpardon', maar PvdA-leider Diederik Samsom hoopt VVD-leider Mark Rutte in die onderhandelingen over te halen er toch mee in te stemmen.

Om er zeker van te zijn dat er gedurende de kabinetsformatie geen kinderen worden uitgezet, diende ChristenUnie-leider Arie Slob donderdag een motie in. Samsom steunde die. Met D66, de SP, de PvdD, GroenLinks en 50PLUS erbij was er een meerderheid voor het zogeheten moratorium. Defence for Children toonde zich zeer opgelucht over dit resultaat.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind diende eerder de initiatiefwet in met Samsom toen die nog geen fractievoorzitter was. Volgens de ChristenUnie gaat het om 600 tot 800 asielkinderen die hier geworteld zijn. De vier grote steden en tientallen andere gemeenten steunen het kinderpardon.

Slob eiste donderdag meteen nadat de motie erover was aangenomen, dat het huidige kabinet vrijdag al komt met een duidelijke uitspraak.
Rutte vond het geen probleem dat de motie met steun van de PvdA is aangenomen. 'Het is een hele gematigde motie', aldus de VVD-leider. Hij vindt het verstandig dat de Kamer vraagt het onderwerp in de kabinetsformatie verder te bespreken. 'Daar kan ik mee leven.'

In 2006 kwam er meteen na de verkiezingen met de steun van de PvdA een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Die actie bedierf de sfeer tussen CDA en PvdA die destijds met elkaar spraken in de kabinetsformatie.

PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer tijdens het debat over het rapport dat verkenner Henk Kamp heeft opgesteld over de formatiemogelijkheden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden