Kamer voor landelijke bibliotheekpas

Er komt een landelijke bibliotheekpas. De Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel daarvoor van Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie aangenomen.

Yvon Jaspers leest voor uit eigen werk in de openbare bibliotheek Amsterdam. Beeld ANP Kippa
Yvon Jaspers leest voor uit eigen werk in de openbare bibliotheek Amsterdam.Beeld ANP Kippa

'Soms is het veel praktischer om bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt boeken te lenen. Dat is nu nog niet altijd mogelijk' , lichtte Dik-Faber eerder toe. Op dit moment kunnen bibliotheken volgens het Kamerlid ook hogere tarieven in rekening brengen voor niet-ingezeten en dat vindt ze geen goede zaak, zeker niet als ze denkt aan mensen die ergens wonen waar geen volwaardige bibliotheek is. Met zo'n landelijke pas kan dat ook worden opgelost.

Buurtbewoners moeten worden geholpen als ze zelf een bibliotheek overeind willen houden, met bijvoorbeeld vrijwilligers of het combineren van de bibliotheek met een andere (eventueel commerciële) functie. Het moet een recht worden zoiets te doen, zodat de buurtbewoners niet zijn overgeleverd aan de gemeente. De gemeente moet zo nodig juridische, organisatorische en financiële ondersteuning aan het initiatief geven. Een voorstel van het CDA hiervoor haalde het dinsdag in de Kamer eveneens.

Met de landelijke pas wordt het mogelijk om bijvoorbeeld in Amsterdam een boek te lenen en vervolgens in Den Haag terug te brengen. 'Dat kan soms leiden tot onevenwichtigheid in het aanbod per vestiging, maar wij verwachten dat het zichzelf oplost', zei een woordvoerster van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). De vereniging is over het algemeen blij met de nieuwe ontwikkeling.

Dat bibliotheken nu nog verschillende tarieven hanteren, hoeft volgens de zegsvrouw geen probleem te zijn. 'Natuurlijk is harmonisatie nodig, maar over het landelijk principe zijn we het eens. Door de subsidieverschillen per gemeente blijft de kans op kleine verschillen in het tarief bestaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden