Kamer voelt niets voor gedwongen opname van verwarde mensen

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het plan om verwarde mensen drie dagen gedwongen op te laten nemen voor observatie. Minister Schippers wil dat wettelijk vastleggen, maar de PvdA steunt een amendement van de SP tegen het plan, schrijven AD en Trouw.

Minister Edith SchippersBeeld anp

De Kamer debatteert vandaag over de wet op de geestelijke gezondheidszorg, waar de zogenoemde observatiemaatregel onderdeel van is. Schippers wil dat iemand die verward is drie dagen vastgezet kan worden, zelfs als deze niet direct een gevaar voor de omgeving vormt. De situatie is beter in te schatten door iemand drie dagen gade te slaan en ondertussen ook informatie in te winnen bij andere instanties, denkt het kabinet. Daarnaast zouden psychiatrische patiënten die een gevaar vormen, achttien uur gedwongen moeten kunnen worden om medicijnen in te nemen.

Vooral in de grote steden is er vaak overlast van mensen die wel verward gedrag vertonen, maar geen acuut gevaar vormen. Deze mensen kunnen niet verplicht worden onderzocht en dat zou deze maatregel veranderen. Burgemeesters waren dan ook blij met het plan, maar psychiaters vinden dat de wet te ver gaat. Nu blijkt een Kamermeerderheid te willen dat het wordt geschrapt.

'Laten we de term verwarde personen schrappen'

Onder de noemer 'verwarde personen' worden allerlei groepen op een hoop gegooid die juist elk om een eigen aanpak vragen, zegt GGZ-onderzoeker Bauke Koekkoek. (+)

Van straat houden

Volgens de SP is de maatregel alleen maar een manier om lastige mensen van de straat te houden. Kamerlid Renske Leijten zegt tegen het AD dat observatie geen oplossing, omdat mensen niet worden behandeld. Daarnaast komt volgens haar de rechtsbescherming in gevaar als een burgemeester zonder tussenkomst van de rechter iemand drie dagen vast kan zetten. Dat onderschrijft PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. 'Wij zijn hier vanaf de aankondiging al kritisch over geweest.'

De Kamer zou de crisismaatregel om 18 uur verplichte zorg te leveren wel steunen.

Begrip 'verwarde persoon' blijkt niet te bestaan en schept vooral verwarring

De 'verwarde persoon' die geregeld opduikt in discussies over de zorg, blijkt niet te bestaan. De term is door een veranderd registratiesysteem van de politie een vergaarbak geworden voor alles wat afwijkend is.

Column Sheila Sitalsing

Je mag hier 'lekker gek jezelf zijn', maar wel een beetje normaal graag. Lees hier de hele column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden