Kamer: Vliegtaks ook elders in Europa nodig

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zich volgens een nipte meerderheid in de Tweede Kamer hard maken bij buurlanden voor een vliegtaks. Nederland heeft al accijns op binnenlands verkeer en een ticketbelasting.

Regeringspartijen PvdA, ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 willen ook dat andere Europese landen maatregelen nemen tegen de groeiende uitstoot door de luchtvaart. Dat blijkt uit een opiniestuk van PvdA-Kamerlid Paul Tang in Trouw donderdag, dat mede is ondertekend door collega's van de ChristenUnie, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66. Zij roepen minister Wouter Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) op om omringende landen te overtuigen van de noodzaak om maatregelen te nemen, zoals accijns op kerosine.

Volgens Tang zijn er diverse redenen om ook accijns te gaan heffen op kerosine die wordt gebruikt door vliegverkeer tussen landen. Zo is er volgens hem sprake van een snel groeiende uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart. Ook betalen bus- en autoreizigers wel al belasting en is het niet-belasten van het vliegverkeer ,,eigenlijk een onterechte subsidie voor een vervuilende vorm van vervoer''.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden