Kamer vindt zware dementie grondslag voor euthanasie

Dementie kan een grondslag zijn voor euthanasie. Ouderen die vrezen voor uitzichtloos lijden door geheugenverlies en bij hun volle verstand om euthanasie vragen voor het geval zij volledig dement worden, mogen geholpen worden.

DEN HAAG - Dit bleek woensdag tijdens een debat tussen de fractiespecialisten in de Tweede Kamer en minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid. De meerderheid van de fracties heeft geen bezwaar tegen euthanasie van zwaar dementerenden mits aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan.


De Kamer besprak de euthanasie van een zwaar demente vrouw die onlangs via de Volkskrant in het nieuws kwam. De toetsingscommissies die bij euthanasie kijken of aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan, hadden dit euthanasiegeval al goedgekeurd. Anouchka van Miltenburg (VVD) noemt het hoopgevend dat ouderen die dementie vrezen nu zo lang mogelijk kunnen genieten van het leven 'als de zorg om dementie en het lijden is weggenomen'. Kees van der Staaij (SGP) meent echter dat de euthanasiepraktijk onnodig wordt opgerekt. 'Waar is het einde?'


In het debat gaf de Kamer ook groen licht voor de euthanasiekliniek en de ambulante teams voor euthanasie. De vereniging voor vrijwillig levenseinde (NVVE) stelde dit jaar een kliniek voor waar mensen met een euthanasiewens zich kunnen melden. Daarnaast oppert de vereniging de oprichting van ambulante teams die mensen met een dergelijke wens kunnen opzoeken. De Kamer stelt wel als voorwaarde dat de vereniging zich aan wet- en regelgeving en alle zorgvuldigheidseisen houdt. 'Het moet niet zo zijn van: bel 117 en beeïndig je leven', aldus Karen Gerbrands (PVV).


ChristenUnie, CDA, SGP en SP zijn minder gecharmeerd van de plannen. Het CDA vreest een tunnelvisie als iemand zich tot de kliniek of een ambulant team wendt. 'Dat kan alleen tot euthanasie leiden', vreest Margreeth Smilde (CDA). Zij hamert erop dat in de aanloop naar euthanasie sprake moet zijn van een vertrouwensband tussen arts en patiënt. Zij meent dat daarvan bij de nieuwe initiatieven geen sprake kan zijn.


Minister Schippers deelt dat bezwaar niet. 'Als een arts om princi- piële reden niet wil meewerken aan euthanasie en doorverwijst naar een collega, dan geldt hetzelfde vraagstuk. Dan ziet het CDA geen probleem met een langdurige vertrouwensband.'


De SP is vanouds tegen de euthanasiewet, al valt de praktijk volgens woordvoerder Henk van Gerven mee. Hij wil weten of de 'euthanatica' door de basisverzekering tegen ziektekosten worden vergoed. Dat is volgens Schippers het geval. Nabestaanden krijgen dus geen rekening.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden