Kamer verplicht VS niet kernwapens weg te halen

Nederland accepteert nog steeds Amerikaanse atoomwapens op het grondgebied. De Tweede Kamer verwierp donderdag een voorstel van regeringpartij PvdA om de VS te vragen hun kernraketten op de militaire vliegbasis Volkel weg te halen.

Van onze verslaggever

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) keerde zich eerder op de dag fel tegen het voorstel van PvdA-Kamerlid Van Dam. Zonder toe te geven dat in Nederland kernwapens zijn opgeslagen (hetgeen een publiek geheim is), noemde hij het ‘zeer onverstandig’ om eenzijdige stappen te nemen. De bewindsman wees erop dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa nog steeds onderdeel is van de NAVO-strategie.

Verhagen is, evenals de Amerikaanse president Obama, voorstander van een kernwapenvrije wereld. Het beëindigen van de Europese kernwapentaak zou volgens hem evenwel niet de inzet, maar de uitkomst moeten zijn van onderhandelingen tussen de VS en Rusland.

Het PvdA-voorstel, dat door Verhagen ‘contraproductief’ werd genoemd, kreeg slechts de steun van de oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden