Kamer verdenkt Tommel van misleiding

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting heeft de verdenking op zich geladen dat hij de Tweede Kamer heeft misleid. Dat zegt CDA-kamerlid Biesheuvel....

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

'Dit zit me echt hoog. Met mij is Tommel nog niet klaar', zegt Biesheuvel. 'Hij krijgt nog één kans aan te tonen dat hij de Kamer níet heeft misleid.'

Tommel moet de kamercommissie Volkshuisvesting over anderhalve week tekst en uitleg geven. Maar de commissie wil zich niet meer alleen verlaten op de informatie die Tommel verstrekt. Ze heeft daarom de directeuren van sociale diensten (Divosa) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten uitgenodigd voor een gesprek, volgende week woensdag. Ook Tommels eigen D66 vindt dat belangrijk.

Staatssecretaris Tommel beloofde de Kamer in een spoeddebat afgelopen zomer dat hij een 'breed, dus ook door Sociale Zaken en de VNG gedragen' oplossing zou zoeken voor de schrijnende gevolgen die de nieuwe regels bleken te hebben voor duizenden mensen die hun inkomen flink zien teruglopen omdat ze 65 worden, of arbeidsongeschikt raken.

De VNG is het echter helemaal niet eens met Tommels beslissing de regels 'niet aan te passen omdat ze goed blijken te werken'. De VNG heeft Tommel van de zomer geadviseerd de eisen te versoepelen. Om tegemoet te komen aan het bezwaar van de staatssecretaris dat de regeling dan oncontroleerbaar wordt voor zijn departement, boden de gemeenten aan de kennis van de sociale diensten in te zetten en te helpen bij de uitvoering.

In zijn brief aan de Kamer rept Tommel niet over dat aanbod. VNG-medewerker G. Milort zegt: 'Het is de VNG niet duidelijk waarom de staatssecretaris er niet op in gaat. Alles is beter dan de regeling die er nu ligt, want dat is de meest zuinige die er bestaat.'

Alleen huurders die hun inkomen met meer dan eenvijfde zien dalen, en daardoor op bijstandsniveau eindigen, kunnen een beroep doen op de nieuwe regels. De VNG wil dat de laatste eis vervalt. Die verplicht jaarlijks een groep van zeven- tot tienduizend huurders aan te kloppen bij de sociale dienst voor bijzondere bijstand. Daardoor lopen deze 'bovenminimalen' een jaar lang honderden guldens subsidie mis, waar ze gezien hun financiële situatie wel recht op hebben.

CDA-kamerlid Biesheuvel en diens collega Duivesteijn van de PvdA hebben de afgelopen zes weken tientallen brieven gekregen van mensen die dit overkomt. Het gaat vaak om ouderen, die er tegenop zien de gang naar de sociale dienst te maken. 'Die vinden dat kwetsend', zeggen beide kamerleden.

Premier Kok zei begin juli over de kwestie: 'Het kan niet de bedoeling kan zijn dat mensen die de pech hebben flink in inkomen achteruit te gaan, ook nog eens slechter worden van de nieuwe huursubsidieregels.'

Biesheuvel en Duivesteijn vinden net als de VNG dat Tommel de eis moet laten varen dat het inkomen daalt tot het niveau van de bijstand. Duivesteijn heeft dat de staatssecretaris in augustus geschreven. Het PvdA-kamerlid begrijpt niet waarom Tommel niet is ingegaan op het aanbod van de gemeenten om de uitvoering ter hand te nemen.

Op de achtergrond speelt ook mee dat Tommel eerder verklaarde de nieuwe regels in samenspraak met de VNG te hebben opgesteld. Maar de VNG ontkende dat. Biesheuvel en Duivesteijn vroegen Tommel half juli schriftelijk om opheldering, zonder resultaat.

Wel ontvingen de kamerleden half augustus een afschrift van een nog niet openbaar gemaakte brief van VNG-hoofddirecteur Van den Berg aan de staatssecretaris. Van den Berg schrijft daarin dat het ministerie de conceptregeling destijds wel toestuurde, maar dat zij 'niet in een overleg met u of de directeur-generaal is besproken'. 'Dit had wel in de rede gelegen gezien de voorgeschiedenis', voegde hij eraan toe.

Tommel schrijft de Kamer nu: 'De VNG is in de gelegenheid gesteld opmerkingen te maken of vragen te stellen.' Dat kon via de gebruikelijke kanalen.' Biesheuvel: 'Dat kun je geen overleg noemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden