Kamer verdeeld over gaswinning Noordzee

De kamer heeft woensdag gemengd gereageerd op het plan van minister Henk Kamp van Economische Zaken om meer gas te winnen uit de bodem onder de Noordzee. Regeringspartij PvdA is er tegen en ook elders in de Kamer leven twijfels. Kamp krijgt wel steun van zijn eigen VVD en van sommige oppositiepartijen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens een werkbezoek aan booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee.Beeld anp

PvdA-Kamerlid Jan Vos verwijst naar de recente kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), op de gesubsidieerde winning van fossiele brandstoffen. 'Het bevreemdt me dat de minister subsidie wil verlenen aan bedrijven die ouderwetse en dure fossiele brandstoffen winnen. Het IMF zei pas nog dat dat onverstandig is. De PvdA is daar ook tegen.' Ook GroenLinks keurt Kamps voornemen af.

D66 is voorzichtig positief, het CDA 'begrijpt de keuze van de minister', maar wil van Kamp weten wat dit betekent voor zijn ambities met duurzame energie. De SP zegt Kamp te kunnen steunen als het Groningen sneller ontlast. Maar als het duurder is dan gas van Rusland kopen, dan zijn Kamps plannen volgens de partij 'onzinnig'.

De PVV steunt Kamp volop, net als diens eigen VVD. Kamerlid André Bosman zegt dat het gas ergens vandaan moet komen, nu de gaskraan in Groningen verder wordt dichtgedraaid. 'Winning op zee is een serieuze optie.'

Buiten de Kamer krijgt kamp steun van werkgeversorganisatie VNO-NCW, terwijl milieuorganisaties tegen de plannen zijn.

Kunnen we meer gas uit de Noordzee halen?

Al sinds de jaren zeventig probeert de overheid gaswinning uit de Noordzee te stimuleren. Lees hier in zes vragen en antwoorden wat dit de Nederlandse economie oplevert.

Overgangsperiode

Kamp wil samen met gasbedrijven bekijken hoe Noordzeegas het best kan worden benut. Noordzeegas kan onder meer nodig zijn om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Bovendien is er volgens Kamp een overgangsperiode nodig naar duurzame energie. 'Over acht jaar moeten windmolenparken op de Noordzee energie kunnen leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens, maar tot die tijd blijft het belangrijk om gas te winnen', aldus Kamp.

Er zit mogelijk nog 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden in de Noordzee. In bekende velden zit mogelijk nog 118 miljard. Volgens berekeningen is Nederland nog tot 2050 afhankelijk van fossiele brandstoffen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden