Kamer valt over zwijgen premier over Irak-dossier

Premier Balkenende heeft zich in de nesten gewerkt met een dossier dat hij van zijn Britse ambtgenoot Blair kreeg over de toestand in Irak....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Balkenende liet Kamerleden woensdag, na een twee uur durend debat, achter in verwarring en ergernis over de fameuze for your eyes only-brief van zijn Britse collega waarover kortgeleden ophef ontstond.

Zelfs minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken moest in een buitenlands blad lezen dat Balkenende exclusief informatie over de dreiging van Irakhad gekregen vanuit Groot-Brittannië.

Balkenende wierp tegen dat de informatie via andere kanalen (lees: inlichtingdiensten) ook bij De Hoop Scheffer en diens collega Kamp van Defensie was terechtgekomen. 'Niemand had een achterstand in informatie'.

Bovendien speelde het dossier geen rol in de Nederlandse besluitvorming over het al dan niet deelnemen aan de oorlog tegen Saddam Hussein. De informatie dateerde immers van vorig jaar september, enkele maanden voordat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië besloten tot militair ingrijpen.

De Kamer concludeerde dat de ter verantwoording geroepen premier meer vragen opriep dan beantwoordde. Volgens D66'er Bakker kan het parlement zijn taak als controleur van de regering niet uitoefenen. Dat is des te ernstiger nu Nederland troepen in Irak heeft gestationeerd. De linkse oppositie trok fel van leer. Balkenende heeft 'stommetje gespeeld', zei Van Bommel (SP). 'Angstaanjagend schimmig' noemde Karimi (GroenLinks) het betoog van de premier. 'Mistig en verhullend, de verwarring is alleen maar toegenomen', oordeelde Koenders (PvdA), die het initiatief nam om de regering de komende weken met een nieuwe reeks vragen te bestoken. VVD'er Wilders noemde het verhaal van de premier 'niet bevredigend en slordig'. Zelfs Balkenendes eigen CDA vond dat hij er een rommeltje van had gemaakt.

De Kamer stuitte ook bij VVD-minister Kamp op onwil om informatie over Irak vertrouwelijk beschikbaar te stellen. De minister wierp zich op als waakhond over de gegevens die hij via binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten krijgt.

Als argument voerde Kamp aan dat hij de Nederlandse troepen in het zuiden van Irak niet nodeloos in gevaar wil brengen. Lekt gevoelige informatie uit, dan droogt de stroom van informatie uit buitenlandse bronnen op, waarschuwde Kamp.

In noodsituaties zijn de Nederlanders in Irak volledig aangewezen op Britse en Amerikaanse hulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden