Kamer: uitleg over budget Defensie

De Tweede Kamer wil opheldering over de financiële problemen van Defensie. Aanleiding zijn berichten dat het budget voor materieel nu al op is.

ANP

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) moet op verzoek van het parlement eerst in een brief uitleg geven. Daarna volgt een debat over de kwestie, waar demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie mogelijk ook bij moet zijn.

Pas op de plaats

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) moet een pas op de plaats maken en kritisch kijken naar de uitgaven, zei een woordvoerder van Defensie dinsdag. Volgens hem is het budget vorig jaar overschreden, onder meer door een hoger munitiegebruik en gestegen energiekosten. Dat moet nu worden gecompenseerd. Alle noodzakelijke uitgaven voor missies gaan ondanks de bezuinigingen gewoon door, benadrukte hij. ‘Vooropstaat dat missies hiervan geen hinder ondervinden.’

Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA is boos op De Vries en spreekt van een wanboel. Ze wijst erop dat de Kamer pas onlangs, in december, de begroting heeft goedgekeurd. Voor die tijd waren er nog uitgebreide debatten over materieel.

Eijsink is in het bezit van een interne mail van de directeur van de DMO van 19 februari en een nota. Daarin wordt gerept van de problemen, die onder meer te maken hebben met een nieuw administratief systeem (Speer). Ook gaat het om rekeningen uit 2009 die overlopen naar 2010. Het gat bestaat mogelijk uit honderden miljoenen euro's. De nota dateert van 18 januari.

Betrouwbaarheid

Gezien de korte tijd tussen de goedkeuring en de nota moet de bewindsman volgens Eijsink al op de hoogte zijn geweest van de problemen. ‘Wat is nog de betrouwbaarheid van de begroting van De Vries?’, vraagt Eijsink zich af.

‘De staatssecretaris is uitgebreid op de promotietour en treedt op als een spindoctor, maar heeft zijn eigen huishoudboekje niet op orde’, sneert Eijsink. Dat is volgens haar belangrijk, omdat de Kamer moet kunnen controleren wat de operationele inzetbaarheid en gereedheid is van de krijgsmacht. De meeste partijen steunden het verzoek om een debat, dat de SP indiende.

Nederlandse militairen in Uruzgan. (ANP) Beeld
Nederlandse militairen in Uruzgan. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden