Kamer twijfelt over verhuisplicht bijstand

Er zijn in de Tweede Kamer twijfels ontstaan over het opleggen van een verhuisplicht aan mensen in de bijstand voor het bemachtigen van een baan. Niet alleen oppositiepartijen, zoals de PvdA, SP, D66 en ChristenUnie, zetten vraagtekens bij dit plan dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken in november lanceerde. Ook regeringspartij CDA zei afgelopen nacht bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken het idee te hebben dat de VVD-bewindsman 'doorschiet'.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

'Wij hebben er geen moeite mee dat iemand meer reistijd moet accepteren, maar verplicht verhuizen? Geldt dat ook voor iemand met opgroeiende kinderen? En welk perspectief bied je deze mensen dan?', aldus CDA'er Eddy van Hijum.

Woonruimte
D66'er Fatma Koser Kaya vroeg zich af hoe het in zijn werk gaat als een gemeente uit een regio met weinig werk, bijvoorbeeld in Limburg, iemand verplicht een baan te accepteren in Amsterdam waar het lastig is om geschikte woonruimte te vinden. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: 'Gaat de minister daar soms werklozenhotels beginnen? Worden de verhuiskosten betaald? En mogen mensen hun vrouw en kinderen meenemen?'

Kamp zei dat dit soort vragen aangeeft hoe nu vaak allerlei redenen worden bedacht waarom werklozen niet een baan hoeven te accepteren en 'precies de reden is' waarom sommigen in een uitkering blijven zitten. Volgens hem is het logisch regels die al gelden voor werklozen in de WW 'om passende arbeid te aanvaarden' ook toe te passen in de bijstand. Als mensen dat niet doen, kunnen ze worden gekort op de uitkering.

Reistijd
Mariëtte Hamer van de PvdA wierp tegen dat in de WW geen verhuisplicht staat. Wel bijvoorbeeld dat binnen een gebied met een reistijd van één of anderhalf uur werk moet worden gezocht en geaccepteerd .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden