Kamer: twijfel aan positie inspecteur

Een deel van de Tweede Kamer twijfelt aan de onafhankelijkheid van de nieuwe inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg, de cardioloog H....

Van onze verslaggever

Kingma treedt op 1 juni aan in zijn nieuwe functie. Daarnaast blijft hij nog twee dagen in de maand bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij doceert over de behandeling met medicijnen van hart- en vaatziekten. Dit hoogleraarschap wordt betaald door een opleidingsinstituut in Utrecht, dat op zijn beurt gesponsord wordt door de geneesmiddelenindustrie. Bovendien zou Kingma als adviseur verbonden blijven aan dit Cardiovasculair Opleidingsinstituut. Hij stapt wel uit het bestuur.

Minister Borst van Volksgezondheid antwoordde de Kamer dat haar van die adviseursfunctie niets bekend is. Zij zal er navraag naar doen. Tegen Kingma's bijbaan als hoogleraar heeft ze geen bezwaar. Ze is niet bang voor belangenverstrengeling.

Voor zo'n hoogleraarschap voor een beperkt aantal dagen wordt misschien tienduizend gulden per jaar betaald, aldus de minister. Dat geld komt niet van de farmaceutische industrie, maar uit het algemene budget van het instituut in Utrecht. Dat dit instituut ook geld krijgt van de farmaceutische industrie, is volgens de minister schering en inslag in Nederland.

'Je kunt als arts bijna geen bijscholingscursus meer volgen die niet door de farmaceutische industrie wordt gesponsord', zei Borst. 'Daar wil ik met de Kamer nog wel eens een apart debat aan wijden.'

De Inspectie voor de gezondheidszorg is bezorgd over de wijdverbreide sponsoring door medicijnfabrikanten. Eerder deze week werd het psychiatrisch ziekenhuis Delta gekapitteld over een grotendeels geheim sponsorcontract met fabrikant Pfizer.

Borst sprak de geruchten tegen dat Kingma een buitensporig hoog salaris gaat verdienen als inspecteur-generaal. Zij wees erop dat hij onder een nieuwe regeling valt, waarbij een tijdelijk dienstverband wordt aangegaan dat geen recht geeft op wachtgeld of een gouden handdruk.

De minister zegde verder toe een onafhankelijke commissie te laten kijken naar de reorganisatie die bij de inspectie gaande is. Alle politieke partijen zijn bezorgd over het verloop van de reorganisatie, die ook binnen de inspectie zelf tot onrust heeft geleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden