Kamer trekt eventueel lootjes om nieuwe Kamervoorzitter te kiezen

De leden van de Tweede Kamer kiezen woensdagmiddag uit hun midden een voorzitter als opvolger van Anouchka van Miltenburg (VVD), die in december aftrad. Het kan eventueel tot een loting komen. Dat zou een unicum zijn, aldus een woordvoerster van de Kamer.

Kamerleden Ton Elias (VVD), Tamar van Ark (VVD), Foort van oosten (VVD), Fred Teeven (VVD) en Halbe Zijlstra (VVD). Beeld anp

De Kamerleden Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV), Ton Elias (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) zijn kandidaat. De stemming is geheim, de stembriefjes moeten in een bus worden gestopt. Daardoor maken parlementariërs misschien makkelijker een verrassende keuze.

De stemming is alleen geldig als er voldoende Kamerleden aan de stemming hebben meegedaan (minimaal 76 van de 150 leden). Stembriefjes kunnen ongeldig worden verklaard als ze niet goed zijn ingevuld. De stemming kan ook ongeldig worden verklaard als er meer stembriefjes in de bus worden gevonden dan er leden zijn.

Vier gegadigden

De aanmeldingstermijn voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer is gesloten. Vier kandidaten hebben zich aangemeld. Dit zijn de vier kandidaten (+)

Volstrekte meerderheid

Een kandidaat is gekozen als hij de helft plus één stem heeft vergaard. In de eerste en eventueel tweede ronde mag de naam van ieder Kamerlid worden ingevuld, ook niet-kandidaten. Als na de tweede stemming niemand de volstrekte meerderheid heeft, vindt een derde stemming plaats tussen maximaal vier personen die bij de tweede stemming de meeste stemmen hebben gekregen.

Als er maar drie of vier Kamerleden voor de eerste twee stemmingen waren, dan is de derde stemming tussen twee kandidaten die het hoogste aantal stemmen hebben behaald. Eventueel vindt een vierde stemming plaats tussen twee kandidaten.

Als bij de vierde stemming beide Kamerleden evenveel stemmen halen, beslist het lot. Om deze beslissing tot stand te brengen wordt een naambriefje uit de stembus getrokken. De persoon die daarop staat vermeld wordt Kamervoorzitter.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden