Kamer toch voor bijvoeren edelhert

‘Voorzichtig bijvoeren’ hoeft proef met natuurlijk beheer in Oostvaardersplassen niet te verstoren, denkt ChristenUnie...

den haag Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor het bijvoeren van heckrunderen, konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen. Volgens het CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel kan met bijvoeren dierenleed worden voorkomen na de zware winter. Ormel kreeg steun van de VVD, de PVV, Rita Verdonk en de ChristenUnie.

Ernst Cramer van de ChristenUnie vroeg zich vorige week tijdens het Kamerdebat nog af of bijvoeren niet het einde betekende van de proef met natuurlijk beheer in de Oostvaardersplassen, die nog dit jaar vervroegd wordt geëvalueerd. Maar gisteren stelde Cramer dat ‘voorzichtig bijvoeren’ die evaluatie niet hoeft te verstoren.

Minister Verburg wees erop dat bijvoeren niet past in het experiment. Het sterftepercentage in de Oostvaardersplassen blijft ook dit jaar, ondanks de strenge en lange winter, onder de 30 procent. Volgens een advies van een internationale commissie is er dan geen noodzaak voor ingrijpen. De minister beraadt zich op de motie.

De aanpak van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen ligt bijna iedere winter onder vuur, onder meer door beelden van verzwakte en dode dieren. Eerder dit jaar pleitte de PVV in de Kamer al voor bijvoeren. Andere partijen wijzen erop dat bijvoeren averechts werkt omdat het leidt tot grotere populaties en meer sterfte in de toekomst. Bovendien zorgt bijvoeren voor stress en verstoring van de kuddes, vinden onder meer de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren.

De Kamer riep dinsdag ook Natuurmonumenten op om de kudde Schotse hooglanders op Veluwezoom bij te voeren. ‘Op dit moment niet nodig’, laat Natuurmonumenten weten. ‘De kudde maakt het goed, er is alweer jong gras beschikbaar en er zijn zelfs kalfjes geboren.’ De sterfte van hooglanders deze winter is met 14 van de 140 hooglanders lager dan verwacht. Desalniettemin gaat Natuurmonumenten overleggen met minister Verburg.

Ook Staatsbosbeheer meldt dat ‘het gras weer volop groeit’ in de Oostvaardersplassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden