Kamer terug van reces om Griekenland

De financieel specialisten van de partijen in de Tweede Kamer en minister Jan Kees de Jager (Financiën) moeten het reces volgende week onderbreken voor een overleg over de financiële situatie in Griekenland en in de rest van de eurozone.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager is in gesprek met Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van de SP na afloop van het algemeen overleg met de commissie Financiën over de steun aan de Spaanse banken, op 12 juli. Beeld ANP

De commissie Financiën van de Tweede Kamer heeft besloten op donderdag 2 augustus overleg te voeren over de zorgwekkende ontwikkelingen in Griekeland.

Het is de tweede keer dit zomerreces dat de Kamerleden naar Den Haag moeten terugkeren. Eerder bespraken ze de financiële steun aan de Spaanse banken.

De directe aanleiding voor het debat is een bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel van afgelopen weekeinde dat het IMF de financiële hulp aan Griekenland zou willen staken. Hierdoor zouden de Grieken in grote problemen komen en zou een exit uit de euro dichtbij komen. Het IMF ontkende deze week dat het overweegt om de steun te stoppen.

Te laag tempo
Griekenland balanceert al enige tijd op de rand van een faillissement. Het land wordt overeind gehouden door 240 miljard euro aan noodleningen van de zogenoemde 'trojka' van de EU, de ECB en het IMF. In ruil voor die hulp moet Griekenland de overheidsfinanciën op orde brengen en de economie liberaliseren. Het tempo van de hervormingen is volgens de trojka te laag. De ECB en het IMF proberen Griekenland nu onder druk te zetten om meer werk te maken met de bezuinigingen en hervormingen.

Griekenland ligt ver achter op schema met het doorvoeren van de maatregelen. Zo heeft de regering grote moeite om de 11,5 miljard aan bezuinigingen te vinden die ze de komende twee jaar moet doorvoeren. Het land wil dat de eisen versoepeld worden. In dat geval zou het land nog meer geld moeten lenen van de trojka. Daar voelen de geldschieters weinig voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.