Kamer tegen nieuw extern onderzoek naar alternatief JSF

Er komt geen door de PvdA gewenst nieuw, onafhankelijk onderzoek naar alternatieven voor de Joint Strike Fighter.

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Dat was dinsdagavond de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer over de deelname van Nederland aan de test- en evaluatiefase van de JSF. Het staat daarmee vrijwel vast dat de Kamer vanochtend vóór de voortgang van het JSF-project zal stemmen. CDA, ChristenUnie en VVD steunen het voorstel van het kabinet.

De Partij van de Arbeid verlangde aan het begin van het debat drie duidelijke garanties van het kabinet: een onafhankelijk onderzoek om de huidige F-16’s langer in bedrijf te houden; een onafhankelijke en transparante vergelijking naar alle alternatieven voor de F­16, en vasthouden aan de bestaande afspraken over de financiële bijdrage van het bedrijfsleven.

Aan die laatste eis wordt voldaan. Maar een onafhankelijk of extern onderzoek naar andere vliegtuigen zit er niet in, zei staatssecretaris De Vries van Defensie. Het departement is volgens hem uitstekend in staat zelf onafhankelijk onderzoek te doen naar alternatieven. ‘Het gaat om feiten zoals prijzen en data; niet om interpretaties.’ Alleen de Eurofighter, de Rafale en de nieuwe F-16 worden bekeken; geen nieuwe alternatieven, zoals de PvdA wil.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden