Kamer tegen korten op parate troepen

De Tweede Kamer verwerpt de forse bezuinigingen op parate troepen die het ministerie van Defensie heeft voorgesteld. De Kamer schuift liever de aanschaf van nieuwe wapensystemen op de lange baan, zo bleek woensdagavond....

Van onze verslaggever

De grootste bezuiningsoperatie aller tijden bij Defensie - besparingen van ruim achthonderd miljoen euro in vier jaar - heeft in de Kamer een stroom uiteenlopende ideeën losgemaakt. Er tekent zich alleen een meerderheid af voor de paraatstelling van een derde mariniersbataljon. Daarmee is een bedrag van circa veertig miljoen euro per jaar gemoeid. Dat geld moet volgens de PvdA worden onttrokken aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF. VVD en LPF vinden dat de ontwikkeling van onbemande vliegtuigjes in samenwerking met Frankrijk moet worden uitgesteld.

Tot verbazing van vrijwel de gehele Kamer pleitte LPF-fractieleider Herben voor de aanschaf van twee lichte vliegdekschepen. Andere fracties deden juist suggesties voor forse ingrepen bij de marine, zoals opheffing van de onderzeebootdienst en het opdoeken van mijnenjagers. De CDA'er Kortenhorst zei dat een flink aantal fregatten moet worden verkocht.

CDA, VVD en PvdA maakten zich grote zorgen over de slagkracht van de landmacht. Volgens Timmermans (PvdA) dreigt de landmacht, die het leeuwendeel van de troepen levert voor vredesmissies, een sterfhuis te worden. Daarom moet nog een pantserinfanteriebataljon, of een deel daarvan, paraat gesteld worden.

Over een ding waren vrijwel alle partijen het eens: het ontbreekt VVD-minister Korthals en CDA-staatssecretaris Van der Knaap aan een duidelijke visie op de toekomst van de krijgsmacht. De bezuinigingen hebbben veel weg van paniekvoetbal, was de heersende opvatting.

Wel had de Kamer lof voor het voornemen om de staven van de krijgsmachtdelen samen te voegen, ook al zullen daardoor tweeduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Het verlies aan banen kan elders binnen het defensie-apparaat oplopen tot een kleine drieduizend, blijkens de jongste cijfers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden