Kamer tegen korten op achterstandsleerling

Een meerderheid in de Tweede Kamer keert zich tegen de plannen van VVD-staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) om ruim 60 miljoen euro te korten op de bestrijding van taalachterstand van jonge kinderen in grote steden.

Een meerderheid van de kamer wil niet korten op achterstandsleerlingen.Beeld Arie Kievit

Nu is jaarlijks 360 miljoen euro beschikbaar om middels voorscholen, taalklassen en zomerscholen het onderwijs- en taalniveau van jonge kinderen op te krikken. Dat bedrag wordt grotendeels vastgesteld op basis van het aantal kinderen wier ouders een zeer lage opleiding hebben (maximaal basisschool of lbo/vbo). Omdat die groep krimpt, gaat het budget vanaf 2017 stapsgewijs fors omlaag, tot 311 miljoen in 2020.

Ook wil de staatssecretaris het bestaande budget 'evenwichtiger' verdelen. Om de taalproblemen op scholen krachtiger te kunnen bestrijden, krijgen de 37 grootste gemeenten (G36) meer geld dan kleinere gemeenten. Zo krijgt Rotterdam per risico-indicatie 7.000 euro en buurgemeente Krimpen aan den IJssel 1.850. Volgens Dekker komen de kleine gemeenten er nu te bekaaid af. 'Voor een kind met een achterstand moet het niet uitmaken waar het woont.'

'Vreemd voorstel'

Een meerderheid van PvdA, CDA, SP en D66 keert zich tegen het voorstel. 'Regio's moeten meer geld krijgen, maar niet ten koste van kinderen in de grotere steden. Het voorstel verschuift het probleem en vormt bovendien geen structurele oplossing', aldus PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.

CDA-Kamerlid Michel Rog spreekt van een 'vreemd voorstel'. 'Volgens de staatssecretaris heeft het beleid goed gewerkt, maar toch wil hij bezuinigen.' De partijen zeggen niet waar het extra geld vandaan moet komen. Ze vinden dat Dekker zelf met een nieuw plan moet komen.

Grootste steden

De plannen pakken vooral slecht uit voor de vier grootste steden (G4). Zo levert Amsterdam op termijn jaarlijks 16,7 miljoen euro in. Rotterdam ziet het budget met ruim 10 miljoen inkrimpen. 'Dit zet ons jaren terug', zegt de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). 'De achterstanden zijn niet ineens weg. Dat kan alleen als je het structureel aanpakt, bijvoorbeeld met hbo'ers voor de klas. Die zullen we nu weer moeten vervangen door mbo'ers.'

Volgens De Jonge zal de bezuiniging een streep zetten door 140 Rotterdamse 'groepen nul': peuterscholen voor kinderen vanaf 2,5 jaar. De scholen zijn een mix van de voorschool en kinderopvang, waarbij er contact is met de basisschool.

Staatssecretaris Dekker benadrukt in een reactie dat het VVE-geld (vroege- en voorschoolse educatie) bedoeld is voor kinderen met een risico op taalachterstand. 'Het geld is nu heel oneerlijk verdeeld. Grote steden hebben zoveel geld voor VVE dat ze ook kinderen zonder achterstanden toelaten, terwijl kleinere gemeenten geld tekort komen om kinderen die wel een achterstand hebben te helpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden