Kamer tegen komst omstreden imam

Een meerderheid in de Tweede Kamer is gekant tegen de komst van de Marokkaanse imam Mohamed al-Maghraoui naar een conferentie in de Haagse As Soennahmoskee. De man zou bepaald geen bezwaar hebben tegen het uithuwelijken van meisjes van 9 jaar.

De As Soennahmoskee. © ANP Beeld
De As Soennahmoskee. © ANP

De Kamer wil dat de regering uiterlijk morgen een brief stuurt over de aanpak van de zaak. Aan de hand van die brief wil het parlement besluiten of er een debat moet komen over de mogelijke komst van de omstreden imam.

'Hij zou niet welkom moeten zijn', aldus Pim van Strien van de VVD. 'Als hij toch spreekt in de As Soenah, dan moet de moskee direct sluiten', twittert Geert Wilders van de PVV, die ook geen visum voor de man wil. Evenmin als Ahmed Marcouch van de PvdA, die de uitnodiging 'onbegrijpelijk' vindt.

Tofik Dibi van GroenLinks vindt de uitgangspunten van de imam 'weerzinwekkend en walgelijk', maar wil hem niet meteen tegenhouden. 'Zijn komst is een kans voor vrijzinnige moslims om de machtspositie van dit soort mannen te doorbreken. Het is bemoedigend te zien hoeveel islamitische Nederlands via sociale media deze man geen warm welkom, maar een koude douche geven. Ik zal het kabinet vragen alert te zijn op de uitspraken van de imam tijdens het congres.'

PvdA-Kamerlid Arib vroeg vandaag een brief en mogelijk een debat aan over deze kwestie. De Kamer steunde haar daarin. Het kabinet stuurt morgen nog een brief, op basis hiervan wordt eventueel tot een debat besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden