Kamer systematisch slecht ingelicht over Betuwelijn

De Tweede Kamer is tussen 1995 en 2002 systematisch onvolledig geormeerd over de financi risico's van de Betuwelijn en de HSL-Zuid....

Van onze verslaggever

Dat bleek maandag tijdens de eerste openbare verhoren door de Kamercommissie-Duivesteijn, die de kostenoverschrijdingen bij de twee megaprojecten onderzoekt. Op het ministerie was sinds 1996 bekend dat de projecten met grote problemen kampten. Van de ambtelijke aansturing deugde weinig. Hierdoor stapelden de financi risico's zich op. Die werden niet aan de Kamer gemeld: de achtereenvolgende ministers Jorritsma en Netelenbos waren bang dat aannemers zouden proberen al het geld binnen te halen.

Een vernietigend extern rapport werd evenmin naar de Tweede Kamer gestuurd. Andere, minder belangrijke, informatie bereikte de volksvertegenwoordiging wel.

Pas eind 2002 zagen topambtenaren het onvermijdelijke onder ogen: 985 miljoen euro moest opzij worden gezet. LPF-minister De Boer werd hierdoor bij zijn aantreden overvallen. Zijn voorgangster Netelenbos trok een halfuur uit om hem in te werken. De Boer kreeg niets mee over de dreigende strop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden