Kamer stuurt aan op enquête Srebrenica

Drie jaar na dato lijkt de Tweede Kamer alsnog aan te sturen op een parlementaire enquête over de nasleep van de val van Srebrenica....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

VVD-defensiespecialist Van den Doel wil eerst de resultaten afwachten van het onderzoek van de commissie-Van Kemenade naar de rol van Dutchbat in Srebrenica en het zoekraken van het Angola-dagboek.

D66-Kamerlid Hoekema, tevens voorzitter van de Kamercommissie voor Defensie, voelt daar weinig voor. Hij wil dat een aantal Kamerleden volgende week alvast met een vooronderzoek begint. Dat onderzoek kán uitmonden in een parlementaire enquête.

'Wij hebben niet de behoefte te wachten tot Van Kemenade klaar is met zijn onderzoek', aldus Hoekema, wiens partij aan de beurt is een voorzitter te leveren voor een enquêtecommissie. Hoekema zelf lijkt goede kansen te maken.

Volgens de D66-defensiespecialist is de Kamer nu vrijer een onderzoek te doen naar de nasleep van het Srebrenica-drama, omdat zij met een nieuwe minister te maken heeft. 'Het is gemakkelijker debatteren als niet direct meespeelt of een minister moet aftreden.'

Niet dat er volgens Hoekema in 1995 om die reden van een parlementaire enquête af is gezien. 'Het kabinet zag toen niets in openbare hoorzittingen, omdat de Nederlandse militairen onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties hadden geopereerd.'

De Kamer heeft de betrokken officieren destijds wel achter gesloten deuren mogen spreken. Maar uit die gesprekken heeft de Kamer toen niet afgeleid dat verder onderzoek nodig was.

Nu de onthullingen blijven aanhouden over de kwalijke rol van Dutchbatters bij het wegvoeren van de moslims uit de enclave, pleit ook het CDA voor een grondig onderzoek.

De christendemocraten willen via zo'n onderzoek en eventueel een parlementaire enquête volstrekte duidelijkheid krijgen over wat er is gebeurd met de informatie van Dutchbatters.

'Het blijft maar doorzieken. Daar moet een einde aan komen en de Kamer moet de volstrekte waarheid boven tafel halen. Zij heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid', vindt CDA'er Verhagen.

De PvdA is terughoudender en wil eerst Van Kemenade laten rapporteren. 'Dat is de snelst mogelijke manier om nu alles boven tafel te krijgen', laat de fractie weten.

'En als zijn bevindingen vragen onbeantwoord laten, dan kan alsnog worden overwogen een enquête in te stellen', aldus de PvdA-fractie

De PvdA vindt het onbegrijpelijk dat de aantijging dat Nederlandse militairen van Observatiepost M mogelijk moslims zouden hebben overreden bij het verlaten van het dorp Jaglici, nu pas naar buiten komt.

Ook CDA'er Verhagen heeft vragen. Hij begrijpt niet dat De Grave de ene dag beweert dat er geen strafrechtelijk onderzoek nodig is en dag daarna zo'n onderzoek gelast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden