Kamer: strengere eisen voor kliniek verslaving

De toegangsdeur voor nieuwe verslavingsklinieken moet op slot en mag alleen nog open als aan strenge eisen is voldaan. De Tweede Kamer vindt de administratieve toelatingscontrole die het ministerie van Volksgezondheid nu hanteert een farce. Die papieren toets moet volgens de Kamer worden vervangen door een vergunningstelsel.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JEROEN TROMMELEN; ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Afgelopen weekeinde toonde de Volkskrant aan hoe eenvoudig het is om zelf een verslavingskliniek op te zetten: drie keer online een formulier invullen en een bezoek aan de Kamer van Koophandel volstaan. Zorgverzekeraars Nederland noemt dat in een verklaring 'onthutsend'. VVD-Kamerlid Michiel van Veen zegt: 'Ik kreeg signalen dat het makkelijk was, maar zó makkelijk, dat wist ik niet.' 'Onvoorstelbaar', zegt D66-Kamerlid Pia Dijkstra. 'De krant toont aan dat we de huidige toelating net zo goed kunnen afschaffen', reageert Lea Bouwmeester (PvdA).

Kamerleden willen unaniem dat minister Schippers strengere kwaliteitseisen gaat stellen aan nieuwe klinieken. Maar dan wel vóórdat ze op de markt komen. De Inspectie langs sturen of de zorgverzekeraars, zoals zij voorstelt, is de verkeerde volgorde, zegt Bouwmeester. 'Het ministerie is verantwoordelijk voor de toelating. Dan moet je geen controle instellen als de kliniek al open is.'

Van Veen wil dat verslavingsklinieken worden geaccrediteerd voordat ze mogen beginnen, Renske Leijten (SP) spreekt over een vergunningstelsel. Leijten: 'De vrije toegang tot de zorg moet worden teruggedraaid. We moeten toe naar een systeem waarbij je vooraf aantoont dat je correct medisch handelt.' Bouwmeester vindt dat eigenaren van nieuwe klinieken naar het ministerie toe moeten om te laten zien wat ze van plan zijn.

Dijkstra vindt ook dat de automatische vergoeding op de schop moet. 'Als verslaafden naar jullie kliniek zouden gaan, móeten verzekeraars dat vergoeden. Terwijl ze geen idee hebben wat daar gebeurt. Dat kan natuurlijk niet.'

ten eerste pagina's 4-5

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden