Kamer: strenger puntenrijbewijs
DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een andere opzet voor het puntenrijbewijs dat per 1 juni voor alle bestuurders geldt. De Kamer valt vooral over de keuze van het kabinet om alleen punten uit te delen bij rijden onder invloed van alcohol en drugs.
Vanaf 1 juni zal iedereen die tweemaal binnen vijf jaar tijd is gepakt voor rijden onder invloed zijn rijbewijs moeten inleveren. Pas na een nieuw rijexamen mag de automobilist weer rijden. Dat schreven de ministers Schultz (Infrastructuur) en Opstelten (Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet negeert het advies van het Openbaar Ministerie (OM) en de wens van de Tweede Kamer om voor alle (ernstige) verkeersovertredingen punten uit te delen. Volgens minister Schultz leidt dat tot te veel regeldruk en is het 'niet evident' dat het werkt: in het buitenland zou de preventieve werking van een uitgebreider puntensysteem na een jaar al zijn uitgewerkt.
De Kamer zal minister Schultz woensdag in een debat verzoeken de regeling uit te breiden. Sander de Rouwe (CDA): 'Dat het te veel bureaucratie op zou leveren, lijkt mij inconsequent. Voor het beginnersrijbewijs kan het ook. Het heeft meer weg van onwil van de minister.' Hij pleit ervoor ook andere zware, meetbare verkeersdelicten mee te nemen.
Sharon Dijksma (PvdA) noemt het een 'halfbakken voorstel dat terug moet naar de tekentafel'. Volgens haar werkt het algemenere puntensysteem in Duitsland wel degelijk.
Ook de eigen partij van Schultz, de VVD, is kritisch. Kamerlid Charlie Aptroot: 'Wat mij betreft mogen er ook ernstige overtredingen als fors te hard rijden in de bebouwde kom en bumperkleven bij.'
De keuze van het kabinet om bij de tweede overtreding een hoger alcoholpromillage te hanteren, valt ook slecht bij VVD, PvdA en CDA. De grens voor een boete en het eerste punt is 0,5 promille. Pas bij een promillage van 1,3 in de vijf jaar na het eerste punt krijgt de automobilist het tweede punt en raakt hij zijn rijbewijs kwijt. 'Twee keer meer boven de norm is ook al meer dan genoeg', zegt CDA-Kamerlid De Rouwe. 'Nu is er wel erg veel medelijden met asociale bestuurders.'
Het ministerie laat weten dat deze norm is gebaseerd op de zwaarte van de sanctie: naast opnieuw rij-examen kan een beschonken automobilist vanaf 1 november ook een 'alcoholslot' opgelegd krijgen. Door deze ingebouwde blaastest start de auto enkel als de bestuurder een promillage van minder dan 0,2 heeft. De bestuurder moet ook nog een begeleidende cursus volgen.
Schultz en Opstelten schrijven verder dat het 'beginnersrijbewijs' (ook wel bekend als 'puntenrijbewijs') wordt aangescherpt. Beginnende bestuurders mogen in de eerste vijf jaar voortaan in plaats van drie nog maar twee ernstige verkeersovertredingen begaan.
undefined