Kamer steunt verplicht rouleren van accountants na acht jaar

Accountants moeten elke acht jaar rouleren. En ze mogen niet tegelijk adviseur zijn en de boeken van bedrijven controleren. Een meerderheid in de Tweede Kamer tekent zich voor deze twee voorstellen af. Minister De Jager van Financiën is tegen deze veranderingen, net als de accountants zelf.

DEN HAAG - De voorstellen die dinsdag zijn besproken in de Kamer om het accountantsberoep aan banden te leggen, lopen vooruit op suggesties van eurocommissaris Barnier (Interne Markt). Hij wil dat accountantskantoren maximaal negen jaar voor een bedrijf werken. Ook stelt hij een splitsing van de advies- en controletaak voor, maar de verwachting is dat dat idee het niet gaat redden in Europa.


De accountantsmarkt is een oligopolie met vier dominante spelers, de Big Four: Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC. Het voorstel om verplicht van accountantskantoor te rouleren komt van PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Hij stelt ook een 'afkoelingsperiode' van twee jaar voor. Na die twee jaar mag de accountant terugkomen. Het voorstel van de PVV krijgt steun van de PvdA, SP en GroenLinks, een krappe Kamermeerderheid. Dinsdag stemt de Kamer erover.


De Jager ziet niets in verplichte roulatie, zei hij dinsdagavond. Volgens de minister doet die afbreuk aan de kwaliteit van de controle. 'Diverse onafhankelijke onderzoeken wijzen dat uit.' De Jager wil dat de Kamer wacht totdat Barnier met zijn voorstellen komt. De eurocommissaris is nu nog in heel Europa de branche aan het consulteren. 'De eerste indruk daarvan is dat er brede weerstand leeft', zei De Jager.


Dezelfde Kamermeerderheid als voor de achtjaarsroulatie is er voor het scheiden van controle en advies - een voorstel van PvdA, SP en GroenLinks. Ze willen een einde maken aan de praktijk dat hetzelfde accountantskantoor een bedrijf adviseert hoe met de regels om te gaan om vervolgens de naleving van die regels te controleren.


'Driekwart van het advieswerk is gerelateerd aan de controle', zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Volgens De Jager gaat de kwaliteit van de accountantscontrole flink achteruit als gevolg van de beoogde scheiding.


Het is de kredietcrisis die het vergrootglas op de rol van de accountant heeft gelegd. Hoe konden accountants, zo is de retorische vraag, de boeken van hun klanten in de financiële sector goedkeuren terwijl later bleek dat die diep in de problemen zaten?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.